Cultuur & Media
NTR

Theatermaker en rolstoelsporter Marc de Hond (42) overleden

foto: Marc de Hondfoto: Marc de Hond
  1. Nieuwschevron right
  2. Theatermaker en rolstoelsporter Marc de Hond (42) overleden

Marc de Hond is 42-jarige leeftijd overleden aan de gevolgen van kanker. Hij wordt aanstaande donderdag in besloten kring begraven. In januari dit jaar was De Hond te gast in Kunststof en vertelde over zijn theatervoorstelling en omgaan met tegenslagen.

Video niet beschikbaar

Een terugblik op het interview met Marc de Hond op 2 januari 2020 in Kunststof.

Zwaard van Damocles

Bij De Hond werd eind 2018 blaaskanker geconstateerd. Hij onderging chemotherapie en liet zijn blaas verwijderen. Na deze diagnose wilde hij iets nalaten voor zijn kinderen. Zo ontstond het idee voor de voorstelling Voortschrijdend inzicht, een interviewmarathon. De Hond: "Ieder kwartaal, wanneer ik gecontroleerd word, hangt het zwaard van Damocles boven mijn hoofd: is alles nog steeds rustig en zal ik mijn kinderen zien opgroeien?"

Quote

Ik voelde de urgentie bij de oude voorstelling niet meer

Marc de Hond

"Vanwege de diagnose moest ik mijn theatertour afzeggen. Dat moest vrij snel gebeuren, want ik zat er al in. Er kwamen al snel optredens aan." Zo belandde de voorstelling over het klimaat op de plank en ontstond de huidige versie. "Het verhaal was achterhaald. Ik wil in het theater iets doen wat op dat moment het meest urgent is. Dat is nu in 2020 een ander verhaal dan in 2018.

Omgaan met tegenslag

De Hond: "In feite is alles wat ik in het theater heb gedaan terug te brengen naar omgaan met tegenslag: hoe kun je van een nare situatie toch nog iets leuks maken. En ik denk dat vooral mensen in de zaal komen zitten, die benieuwd zijn hoe ik dat doe en hopen dat ze daar misschien zelf iets van mee kunnen nemen.

Quote

Misschien is het mijn laatste theatertour

Marc de Hond

Want iedereen maakt nare dingen mee in zijn leven en iedereen hoopt dat op een gegeven moment een positieve draai te kunnen geven. Ik denk dat vooral de mensen in de zaal zitten, die denken dat ze er iets aan kunnen hebben. Meestal zijn het ook gewoon grappige avonden. Maar ik ben niet de Peter Pannekoek die zestien grappen in een minuut maakt. Ik probeer een verhaal te vertellen en daar tussendoor zitten ook grapjes."

En hij probeert er iets troostends van te maken. "Ik denk dat mijn hele leven is, dat ik mijzelf aan het troosten ben", zegt De Hond grijzend. "Dat is alles wat ik doe; mezelf troosten voor wat er nu weer op mijn pad is gekomen."

Het hele interview met Marc de Hond is hier terug te luisteren.

Kunststof Radio

Het cultuur- en mediaprogramma van NTR van maandag tot en met donderdag te horen tussen 19.30 en 20.30 uur op NPO Radio 1 of op elk moment terug te luisteren als podcast. Volg Kunststof op Twitter, Facebook en Instagram.

Ster advertentie
Ster advertentie