Cultuur & Media
NTR

Popjournalist Stefan Raatgever: keuze voor S10 gewaagd en geweldig

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Popjournalist Stefan Raatgever: keuze voor S10 gewaagd en geweldig

Popjournalist Stefan Raatgever volgt het Eurovisiesongfestival al jaren op de voet. In 2014 deed hij voor het eerst verslag "en zag dat het eigenlijk verschrikkelijk leuk is", zo vertelt hij in Kunststof. "Ik zit als een maniak naar al die repetities te kijken. Ik vind dat ze ontzettend goed werk hebben geleverd door S10 uit te kiezen. Hartstikke gewaagd: een artiest die echt heel alternatief was. Ik vind dat ze het geweldig doet."

Anouk nodig voor waardering Eurovisiesongfestival

"Toen ik popjournalist werd, hoorde het Songfestival niet bij de muziekredactie, het viel bij het Algemeen Dagblad onder de feestportefeuille. Daar hoorde een serieuze muziekverslaggever zijn neus voor op te halen. Totaal onterecht natuurlijk. We hebben daar Anouk voor nodig gehad om dat duidelijk te maken."

"Mijn eerste Songfestival ter plekke was in 2014 voor het AD met The Common Linnets. Dat was in Kopenhagen, het jaar na Anouk. Ik ben er vanaf toen vol ingegaan, ik zat er elk jaar een dag of tien, echt een marathon. Het begint met de repetities waar je echt nog mensen met kleding ziet hannesen." De laatste jaren volgt Stefan het festival voor het Parool, dit jaar voor het eerst van uit huis.

Het is camp, edelkitsch, maar ook serieus

"Als kind zat ik ook wel voor de buis en mocht ik laat opblijven. Maar ik vond het blijkbaar toch niet zo leuk, want ik heb er toen niet een soort verslaving aan overgehouden. Ik ben het festival helemaal uit het oog verloren en heb er zo naar het eind van de middelbare school zo’n negen jaar niet meer naar omgekeken. Dat waren ook de slechte jaren voor Nederland op het Songfestival.

Ik ging helemaal blanco naar dat festival in 2014 toe en zag dat het eigenlijk verschrikkelijk leuk is. Uiteraard is het camp, een soort edelkitsch, maar ook heel serieus. Ik ben er ook weer verliefd op geworden. Nationale trots speelt een hele grote rol, en dat is in onze contreien een tijdje minachtend bekeken. Maar in sommige landen staat het Songfestival op gelijke voet met het WK-voetbal.

foto: William Rutten

Stefan Raatgever

'Cornald Maas: én betrokken bij het lied, én commentator'

Cornald Maas is én betrokken bij het lied, én doet het commentaar. Hij is de grootste Songfestivalkenner van Nederland, een hele fijne commentator, hij is een wandelende encyclopedie. Maar het is ook zo dat hij S10 heeft aangesteld en daar levert hij dan ook commentaar op; hij kan het niet slecht vinden. Maar dat geldt voor andere Songfestivaljournalisten ook: de nationale inzending is altijd fantastisch.

Maar ik vind dat ze ontzettend goed werk hebben geleverd door S10 uit te kiezen. Hartstikke gewaagd: een artieste die echt heel alternatief was. Ze zat in de hoek van 3voor12 en de kleine festivalletjes. Het lied is ook nog eens heel goed. Mooi kwetsbaar. Ik vind ook dat ze het geweldig doet.

Ik zit nog steeds als een maniak naar al die repetities te kijken. De show zoals je hem dinsdag gezien hebt, was de vierde uitvoering van dezelfde show, van A tot Z. En maandagavond, de generale repetitie, is de juryshow. Dan kijken de vakjury’s mee en geven ook hun punten al. En daar heeft S10 naar mijn mening beter gezongen. Iets meer ontspannen. En ik denk dat als zij het zo op zaterdag zou doen, het echt wat gaat worden!

Stefan Raatgever, popjournalist - Kunststof

Kunststof

Het cultuur- en mediaprogramma van NTR van maandag tot en met donderdag te horen tussen 19:00 en 20:00 uur op NPO Radio 1 of op elk moment terug te luisteren als podcast. Volg Kunststof op Twitter, Facebook en Instagram.

Ster advertentie
Ster advertentie