Cultuur & Media
NTR

Angelo Dorny: 'Mensen weten niet dat je ook met kippen een warme band op kunt bouwen'

foto: Pixabay
  1. Nieuwschevron right
  2. Angelo Dorny: 'Mensen weten niet dat je ook met kippen een warme band op kunt bouwen'

Kippen zijn de laatste jaren bezig aan een opmars qua populariteit. Ze worden steeds vaker als huisdier gehouden, ook in de stad. Logisch, stelt groenjournalist en schrijver Angelo Dorny die de liefde voor ‘zijn dames’ niet onder stoelen of banken steekt. Hij vertelt in Mangiare! over zijn liefde voor de dieren die hem bijna dagelijks van een kakelvers eitje voorzien en hoe ze hem uit een diep dal hebben getrokken.

Mangiare! Over liefde voor kippen en lekkere souvenirs uit Zuid-Europa - Mangiare!

Liefde voor kippen

De Vlaamse groenjournalist, presentator en schrijver Angelo Dorny (31) inspireert op zijn populaire Instagramaccount en YouTubekanaal dagelijks duizenden volgers met slimme tuintips en prachtige foto's van onder meer dahlia's, tomaten en uiteraard zijn kippen.

De liefde voor kippen zat er al heel jong in: "Ik heb eigenlijk altijd kippen om mij heen gehad. Toen ik twaalf jaar was heb ik mijn aangesloten bij een kippenclub. Daar waren verder alleen maar mannen op leeftijd lid van. Met alle respect, van hen heb ik alles geleerd.

Dat was natuurlijk best gek dat ik dat deed, maar ik ben altijd een buitenbeentje geweest, ook op school. Ik ben altijd aangetrokken geweest tot de natuur. De liefde voor dieren heb ik van mijn grootvader van vaderszijde en de liefde voor tuinieren van mijn grootvader van moederszijde."

Quote

Ik ben gewoon geen stadsmens

Angelo Dorny

Kipknuffelen

Sinds een jaar schrijft Angelo ook over kippen. "Het heeft alles te maken met de burn-out en depressie die ik anderhalf jaar geleden kreeg. Ik had inmiddels geen kippen meer omdat ik er gewoonweg te druk voor was, ik had er geen tijd meer voor. En samen met mijn therapeut besloot ik toen dat het goed was om die beestjes weer in mijn leven toe te laten. Voor die kippen moest ik toch uit bed en naar buiten. Ik moest ze eten en drinken geven. En het werkte: ik kreeg weer voeling met de natuur. Dat was ik helemaal kwijtgeraakt. Ik ben eigenlijk gaan 'kipknuffelen'."

Meer dan een nutsdier

De belangstelling voor kippen is enorm gegroeid de afgelopen jaren. "Dat komt enerzijds doordat mensen bewuster willen gaan leven. En de andere reden is COVID. We zaten allemaal opgesloten in ons huis en de geluksvogels met een tuin zijn daar veel meer tijd gaan besteden.

Hierdoor zijn kippen meer geworden dan alleen het nutsdier dat zij vroeger waren. Het is zo leuk om kippen te zien rondscharrelen in je eigen tuin. Keerzijde nu de lockdowns achter ons lijken te liggen, is dat veel kippen gedumpt. "Niet iedereen houdt het vol, kippen verzorgen. Ze kosten tijd en geld, hebben een nachthok nodig om te slapen en een ren in de tuin. Er is zeker heel veel vraag naar hoe je kippen moet houden.

Mensen weten niet dat je ook met kippen zo’n band op kunt bouwen. Op mijn Instagram deel ik er veel over en mensen staan er nog steeds van versteld. Ik ga ook echt iedere ochtend naar buiten om mijn dames goedemorgen te zeggen."

Radio Mangiare!

Het lekkerste programma iedere vrijdag om 19:30 en 20:30 uur op NPO Radio 1. Volg Mangiare! op Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie