Binnenland

Sanne Vogel: 'Ik denk 's ochtends meteen aan eten'

NTR
foto: Fontaine Uitgeverijfoto: Fontaine Uitgeverij
  1. Nieuwschevron right
  2. Sanne Vogel: 'Ik denk 's ochtends meteen aan eten'

Regisseuse, schrijfster en actrice Sanne Vogel staat van jongs af aan in de keuken. Eigen recepten verzinnen, experimenteren en koken voor familie en vrienden is haar grootste hobby. In Mangiare! vertelt ze over haar nieuwe boek De vier seizoenen van Vogel, het resultaat van een tienjarige zoektocht naar wat volgens Vogel het ideale eten is. Allereerst lekker natuurlijk, maar daarnaast ook plantaardig, seizoensgebonden en lokaal.

Mangiare! Over De Vier Seizoenen van Vogel en kalfstong

'Eten is een verhaal'

"Voor mij is eten vooral verhaal", vertelt Sanne. "Er zitten verhalen in producten, daar ben ik in geïnteresseerd. Ik wil die verhalen vertellen. Mensen weer in contact brengen met producten en producenten. In de supermarkt zie ik al die groentes in plastic geseald, zo vreugdeloos, zo onherkenbaar. Dat vind ik zo erg om te zien. Het is zo plastisch geworden allemaal."

Sanne maakt zich grote zorgen om het klimaat. "We kunnen echt heel makkelijk zelf andere keuzes maken als consument, waardoor er minder druk komt te staan op het klimaat en er iets van een leefbare wereld overblijft. En dan kunnen we nog steeds heel lekker eten." Dat wil ze laten zien met het boek bomvol inspirerende gerechten en verhalen over hoe prachtig eten kan zijn. Een ode aan groente, en met portretten van lokale producenten die haar inspireren.

Vegan leven

Sanne is sinds haar twaalfde vegetariër. "Ik groeide wel op in het tijdperk van de bewerkte producten, die waren overal. Dus ongemerkt kreeg ik via koek, chips en dat soort dingen natuurlijk ook veel dierlijke producten binnen. Op mijn 18e ben ik gestopt met koemelk, omdat ik merkte dat ik daar gewoon niet tegen kon. Ik had daarvoor altijd keelontsteking en daarna heb ik nooit meer keelontsteking gehad!"

Twee jaar geleden is ze veganistisch geworden. Het boek is echter geen pleidooi voor veganisme. "Dat is mijn persoonlijk verhaal, ik wil vertellen waarom ik dat doe en wat me ertoe heeft bewogen. Ik merk dat steeds meer mensen veganistisch of plantaardig willen koken en daar wil ik handvatten voor geven. En ik wil laten zien waar groenten vandaan komen en verhalen vertellen over mensen die mij heel erg inspireren."

Quote

Ik vind koken het allerleukste wat er is

Sanne Vogel

Samen met haar vriend Melchior Schimmel heeft ze een tweeling van 15 maanden. Ook voor hen kookt zoveel mogelijk vegan. "Als ze thuis zijn, is het natuurlijk geen probleem, maar als uit ze logeren zijn geef ik bakjes mee met alle maaltijden, zodat ik zeker weet dat ze het goede binnenkrijgen. Dat kost wel wat moeite hoor, maar dat is voor mij geen probleem; ik vind koken het allerleukste wat er is", zegt Sanne lachend.

Radio Mangiare!

Het lekkerste programma iedere vrijdag om 19:30 en 20:30 uur op NPO Radio 1. Volg Mangiare! op Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie