Cultuur & Media
NOS

Britney Spears tegen rechter: 'Laat mij vrij'

foto: EPAfoto: EPA
  1. Nieuwschevron right
  2. Britney Spears tegen rechter: 'Laat mij vrij'

Britney Spears wil af van het curatorschap van haar vader. Dat heeft de Amerikaanse zangeres woensdag via de telefoon gezegd tijdens een hoorzitting in een rechtbank in Los Angeles.

Spears sprak voor het eerst over haar situatie. "Dat deed ze in een lang en geëmotioneerd betoog", zegt correspondent Lucas Waagmeester in het NOS Radio 1 Journaal. Hij was als een van de weinige journalisten aanwezig in de rechtszaal, waar geen audio- en video-opnames gemaakt mochten worden.

"Haar stem trilde af en toe echt van emotie. Het was een vurige en strijdbare Britney Spears die we hoorden. Ze smeekte de rechter: laat mij vrij, laat mij beschikken over mijn leven."

Mag niet trouwen

Het curatorschap van Spears ontstond nadat ze zangeres in 2008 een publiekelijke inzinking had. De 39-jarige ster staat sindsdien onder curatele van haar vader, waardoor ze geen zeggenschap heeft over haar financiën, haar eigendommen of andere aspecten van haar leven. Dat vecht ze nu aan. "Ze noemde zichzelf een slaaf van de mensen om haar heen", zegt Waagmeester. "Ze zei dat ze boos was. Dat ze iedere dag huilt."

Spears beschreef in de getuigenis ook dat ze eigenlijk wil trouwen en nog derde kind wil, maar dat ze een spiraaltje heeft. Dat mag ze niet verwijderen. "Er is mij verteld dat ik binnen het conservatorschap nu niet mag trouwen en geen kind mag krijgen."

Weinig kans

De zitting betrof een status hearing. Een hoorzitting waarbij een van de partijen de eigen situatie mag bespreken. Spears trok daar een half uur voor uit. Ze praatte snel; de rechter moest haar verschillende keren vragen om langzamer te praten.

"Ze maakt weinig kans. Deze wetten in Californië zijn heel strikt. Als je er eenmaal inzit, kom je er eigenlijk niet meer uit." De rechter zei aan het einde van de hoorzitting dat ze nog geen uitspraak in de zaak kan doen, omdat er nog geen formeel verzoekschrift is ingediend.

Liever luisteren naar het gesprek?

Ster advertentie
Ster advertentie