Cultuur & Media
NOS

Vader Britney Spears blijft voorlopig haar curator

foto: AFPfoto: AFP
  1. Nieuwschevron right
  2. Vader Britney Spears blijft voorlopig haar curator

Voorlopig verandert er niets in de ondertoezichtstelling van Britney Spears. De Amerikaanse popzangeres was naar de rechter gestapt om de regeling, waarbij zij de zeggenschap over haar financiën, gezondheid en dagelijks leven verloor, te veranderen.

"Haar vader bepaalt alles. Niet alleen financieel, maar echt op alle vlakken. Dat is zo omdat ze ervan overtuigd zijn dat Britney dat zelf niet kan en dat mensen misbruik van haar gaan maken. Zelf zou ze er niet zoveel problemen mee hebben dat ze zelf niks moet regelen, ze zou gewoon niet meer willen dat specifiek haar vader alles voor het zeggen heeft", zei journaliste Carol Rock in Met het Oog op Morgen.

Video niet beschikbaar

Curator na mentale inzinking

Gisteren was er bij de rechtbank in Los Angeles een zitting over Spears' curatele. Hoewel de rechter besloot om het proces achter gesloten deuren te behandelen en ook documenten niet toegankelijk te maken voor het publiek, melden verschillende Amerikaanse entertainmentsites dat de ondertoezichtstelling van Spears is verlengd tot 1 februari.

Volgens TMZ heeft de advocaat van Spears nog niet alle benodigde documenten ingediend en heeft de rechter de zaak daarom aangehouden. De advocaat heeft tot half september om alles in orde te maken, stelt Entertainment Tonight.

Spears' vader werd in 2008 tot curator van haar leven benoemd, nadat de zangeres een mentale inzinking had gehad en haar hoofd had kaalgeschoren. James Spears kreeg zeggenschap over bijna alles wat van Britney is. Vorig jaar gaf hij het stokje om gezondheidsredenen door aan manager Jodi Montgomery. De 38-jarige Spears was naar de rechter gestapt om ervoor te zorgen dat haar vader nooit meer Montgomery's plek kan innemen. Het is onduidelijk of Spears wil dat Montgomery nu wel aanblijft.

Niet meer optreden

"De curatele moet substantieel worden veranderd om de enorme veranderingen in haar leefstijl en haar wensen te reflecteren", stond in de aanvraag van Spears. Zo wil de zangeres bijvoorbeeld niet meer optreden en wil ze dat iemand anders de zeggenschap krijgt over haar financiën.

Spears is voor onbepaalde tijd gestopt met werken. Eerder annuleerde ze al concerten om bij haar familie te zijn. In april vorig jaar werd ze opgenomen in een psychiatrische kliniek, maar ze zei tegen fans dat niemand zich zorgen hoefde te maken. "Alles gaat goed. Mijn familie heeft gewoon veel stress en angst gehad de laatste tijd."

#freebritney

Toch maken fans zich zorgen. De #freebritney-beweging claimt dat Spears tegen haar wil in de regeling zit en haar leven terug wil. Ook heeft de beweging al vaker geprotesteerd. De afgelopen maanden is de hashtag al meerdere keren trending geweest.

Zo ook toen een fan vroeg om geel te dragen als Spears hulp nodig had:

Zo ook toen een fan vroeg om geel te dragen als Spears hulp nodig had:

Spears heeft zich nooit eerder uitgelaten over de regeling of de hashtag. Haar vader James deed dat wel, vorige maand. Hij noemde de actie een complottheorie en zei dat hij veel van zijn dochter houdt.

OOG Britney

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie