Cultuur & Media
BNNVARA

Podcastfans opgelet: in 'Politie Podcast' zoek politie naar tips in oude moordzaken

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Podcastfans opgelet: in 'Politie Podcast' zoek politie naar tips in oude moordzaken

True crime podcasts zijn al jaren ongekend populair. Daarom komt de politie met een eigen podcast-idee: in Coldcasepodcasts blikken agenten en rechercheurs terug op onopgeloste oude moordzaken. In De Nieuws BV zegt politiewoordvoerder en podcastmaker Martin de Wit dat hij hoopt dat luisteraars komen met nog zoveel mogelijk tips en zo zorgen voor een doorbraak in de vastgelopen zaak.

Politie hoopt met 'coldcasepodcast' oude moordzaken op te lossen

S-Town, Serial, De Brand in het Landhuis: allemaal podcasts waarbij je op het puntje van je treinstoel naar werk zit. Voeg nu ook de coldcasepodcast genaamd Politie Podcast daaraan toe en het true crime feest is compleet.

Volgens Martin de Wit, maker van de Politie Podcast, is dit bij uitstek het medium om iemand mee te nemen in een verhaal: "Je kunt iemand zeker wel een uur meenemen een zaak in en tot in de kleinste details. Juist bij coldcases kan dat ideaal zijn."

Oplossing zit in details

Een oplossing van een cold case kan namelijk in het kleinste detail zitten. De Wit: "En je weet niet welk detail iets bij de luisteraar kan triggeren." Het kan namelijk ook jaren geleden zijn gebeurd dus de herinnering kan nogal diep zitten.

Rob Boon, coördinator van Cold Case team Midden Nederland, vertelt dat je mensen mee terug moet nemen. "Naar de tijd van toen, in de hoop dat ze nu iets gaan vertellen dat ze toen niet durfden te zeggen of konden vertellen."

100 onopgeloste moordzaken

Alleen al bij het cold case team Midden Nederland zijn zeker 100 moordzaken onopgelost. Daarbovenop komen nog ernstige verkrachtingszaken of overvallen waar gewonden zijn geraakt die behoren tot cold cases. Boon: "Dit gaat allemaal om onopgeloste zaken waar een straf van 12 jaar of meer op staat, echt ernstige delicten. En wij proberen alle zaken te bekijken of daar nog kansen in zitten."

Een van die zaken neemt ons 26 jaar terug. De zaak van Judith Nyari. Zij werd in december 1993 dood gevonden in Dronten. Door middel van het praten met getuigen, rechercheurs, politie en nabestaanden probeert De Wit een beeld te schetsen. De Wit: "Het is voor mij een belangrijke drive, wat nabestaanden ervan vinden."

Zoektocht naar gerechtigheid

Volgens Boon zijn de meeste nabestaanden blij met de nieuwe aandacht: "Mensen zitten te wachten op antwoorden. Waarom en wie heeft het gedaan. Je hoort ook dat mensen gerechtigheid zoeken."

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, Facebook en Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie