Naar homepage
Cultuur & Media

Wat is het verschil tussen drugs en medicijnen?

foto: Dries Verhoevenfoto: Dries Verhoeven
  1. Nieuwschevron right
  2. Wat is het verschil tussen drugs en medicijnen?

Kunstenaar Dries Verhoeven maakt kunstinstallaties. Zijn nieuwste gaat over drugsgebruik. Want waar ligt de grens tussen medicijngebruik en drugsgebruik? "Ik denk dat we veel medicijnen op de dansvloer gebruiken, zonder het zelf zo te benoemen. En andersom ook."

Dries Verhoeven is te gast in Nooit Meer Slapen, hij deelt zijn visie op drugs, kunst en vertelt over de inspiratiebronnen voor zijn kunstproject Happiness.

25 5c9408633a humanoid

"De installatie is eigenlijk een klein betonnen huisje. Je gaat daar naar binnen door een deur, die van de technoclub of die van de apotheek. Daar kom je een menselijke robot tegen. Die robot kun je zien als een apotheekmedewerker. Of als drugsdealer." Hiermee wil hij de bezoeker confronteren: "We zijn zelf ook een soort robots: we kunnen onszelf en onze stemming 'programmeren'".

Drugsgebruik: een behoefte die zal blijven

Dries Verhoeven vindt het niet zo relevant waar precies de grens ligt tussen drugs- en medicijngebruik. Uiteindelijk worden beiden gebruikt, door elkaar. "We gebruiken middelen. En de drooglegging in Amerika heeft wel laten zien dat mensen zullen blijven gebruiken. We zijn al 50 jaar bezig om drugs uit de samenleving te verdrijven maar ze zijn er nog allemaal. Dat verbieden werkt is een achterhaalde gedachten."

Waarom we drugs gebruiken is volgens de kunstenaar te verklaren. "De mens is niet alleen maar hoofd en denken. We doen van alles wat tegen de rationaliteit in gaat. Drugsgebruik is daar één van. We hebben de behoefte aan rituelen, aan een collectief gevoel. Of het nou op de dansvloer met een xtc-pil, of een spirituele ayahuascatrip is. We hebben misschien ook behoefte aan een gevoel dat er méér is dan jijzelf alleen."

"Ik vind dat we het recht hebben om destructief te zijn." Amy Winehouse is een van de inspiratiebronnen voor Dries Verhoeven. "Zij zei: 'Jongens ik ben het. Ik ben verslaafd. Dikke middelvinger, ik ga mezelf niet 'beter' laten maken'. Het is een sneer naar de gezondheidszorg. Een sneer naar het idee dat we allemaal goede, productieve, succesvolle, gezonde mensen moeten zijn."

Quote

“Het is sneer naar het idee dat we allemaal goede, productieve, succesvolle, gezonde mensen moeten zijn.”


Dries Verhoeven denkt dat we uiteindelijk naar een samenleving zullen gaan waar drugs meer gelegaliseerd worden: "Het is nu dweilen met de kraan open. We zijn namelijk iets aan het bestrijden terwijl een deel van de bevolking daar niet meer achter staat."

Meer kunst en cultuur?

Nooit Meer Slapen is het cultuurprogramma van de VPRO. Elke maandag- tot en met vrijdagnacht tussen 00.00 en 02.00 uur hoor je diepgravende gesprekken over cultuur, literatuur, film, muziek, theater en kunst op NPO Radio 1. Terugluisteren? Dat kan uiteraard via de podcast.

Ster advertentie
Ster advertentie