Cultuur & Media

We lezen massaal De Pest van Camus, en terecht

foto: NPO Radio 1 Boekenpodcastfoto: NPO Radio 1 Boekenpodcast
  1. Nieuwschevron right
  2. We lezen massaal De Pest van Camus, en terecht

[NTR] De Pest, het boek van Camus is op slag een bestseller geworden door de coronacrisis. Presentator Pieter van der Wielen is fan van de schrijver: "Alles van Camus is altijd goed om in de belangstelling te hebben". In de NPO Radio 1 Boekenpodcast legt hij uit waarom het boek juist nu zo troostrijk is om te lezen.

{podcast audio="125601" caption="#23 - De NPO Radio 1 Boekenpodcast met Mieke van der Weij en Pieter van der Wielen" }

Bijna één op één de coronacrisis

"Ik sloot mij aan bij de rest en besloot na al die jaren De Pest weer te herlezen", begint Pieter. "Over het boek hoor je altijd dat je het moet lezen als een metafoor. Je moet het niet letterlijk nemen, dus die ziekte is niet echt een ziekte. Het gaat Camus om iets anders; om gevaar, het nazisme bijvoorbeeld, want hij schreef het kort na de Tweede Wereldoorlog.

Maar ik besloot dit keer De Pest gewoon eens heel letterlijk te lezen. Gewoon lezen wat er staat en het niet te zien als een metafoor voor het leven. Als je midden in zo'n coronacrisis zit, ga je toch anders lezen. Wat mij opviel is dat Camus het zo ontzettend goed gefantaseerd heeft. Hoe zoiets gaat met zo'n ziekte, terwijl hij het zelf niet heeft meegemaakt."

Quote

Het leven heeft helemaal geen zin nodig om als zinvol ervaren te worden.

Pieter van der Wielen leert van Camus

"Hij beschrijft bijvoorbeeld dat mensen aanvankelijk alles bagatelliseren. Mensen doen alsof het wel los zal lopen, maken er grapjes over, dat de overheid vooral paniek wil vermijden en dat maatregelen helemaal niet worden opgevolgd. En heel langzaam kruipt het gevaar de samenleving in. Het was bijna één op één alsof je de coronacrisis leest.

Levenlust is er altijd

Het boek biedt hoop en troost in deze periode. Pieter: "Ik werd zo ontzettend moedeloos van de hele coronatoestand en van het binnen moeten blijven. Ik hou me daar zoveel mogelijk aan, ik probeer niet naar buiten te gaan. Bij het lezen van Camus vind je heel erg terug dat levenslust iets is dat vanuit jezelf komt. Dat je hoe dan ook levenslust zult vinden ook al wordt alles je afgenomen.

Ook al zit je bij wijze van spreken in een dodencel met alleen een paar zonnestralen door de tralies. Die levenslust die zal tot je komen. Die zul je vinden. Liefde zal er altijd zijn en zingeving zal er ook altijd zijn. Het is in die zin heel bemoedigend, heel hoopgevend. Troostrijk."

Boekenpodcast

De NPO Radio 1 Boekenpodcast verschijnt tweewekelijks op vrijdag. Onze presentatoren bespreken in wisselende duo’s recent verschenen boeken. De podcast is hier te beluisteren.

Ster advertentie
Ster advertentie