Cultuur & Media
KRO-NCRV

Lennaert Nijgh Prijs 2023 gaat naar Spinvis: 'Tekstueel gezien een tovenaar'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Lennaert Nijgh Prijs 2023 gaat naar Spinvis: 'Tekstueel gezien een tovenaar'

De Lennaert Nijgh Prijs, bedoeld voor de beste muziektekstdichter, is toegekend aan Spinvis. Dat maakte Buma Cultuur-directeur Frank Helmink bekend bij Spraakmakers.

Video niet beschikbaar

Spinvis, de artiestennaam van Erik de Jong, is een Nederlandse singer-songwriter en multi-instrumentalist die bekend staat om zijn poëtische benadering van muziek.

Sferische liedjes

Helmink vindt het volkomen terecht dat De Jong de prijs wint. Hij omschrijft hem als iemand die "weet te verwonderen" met "sferische" liedjes. "Hij is tekstueel gezien een tovenaar."

De prijs wordt maandagavond uitgereikt tijdens het Buma Awards Gala 2023 in Koninklijk Theater Tuschinski in Amsterdam. Dan worden ook andere onderscheidingen overhandigd: de awards voor componisten en tekstschrijvers van de meest gedraaide en bestverkochte singles in 2022.

Uitzonderlijk gepresteerd

De Gouden Harp is voor iemand die "veel betekend" heeft voor de Nederlandse muziek: DJ Paul Elstak is dat, zo hoorde hij eerder. De Lifetime Achievement Award gaat naar een componist die "uitzonderlijk en langdurig gepresteerd" heeft. Bekend was al dat Herman van Veen die wint.

Mis niets met de nieuwsbrief van Spraakmakers

Spraakmakers maken we mét jou als luisteraar. En om jou zoveel mogelijk bij ons programma te betrekken, versturen we een dagelijkse nieuwsbrief. Hierin vind je de stelling van de dag, de onderwerpen in de uitzending en een interessant artikel dat zeker het lezen waard is. Zo kun je gemakkelijk meepraten en mis je nooit meer iets!

Meld je hier aan.

Ster advertentie
Ster advertentie