Cultuur & Media
KRO-NCRV

'Slechte ontwikkeling dat serieuze journalist samenwerkt met Yvonne Coldeweijer'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Slechte ontwikkeling dat serieuze journalist samenwerkt met Yvonne Coldeweijer'

Journalist Mark Koster en 'juicekoningin' Yvonne Coldeweijer slaan de handen ineen en publiceerden gisteren de eerste aflevering van hun podcast: De Juice Show. Een wonderlijke combinatie, want Koster is 'traditioneel' journalist en Coldeweijer werkt met een ‘spionnenleger’ dat haar nieuws stuurt. In het Mediaforum van Spraakmakers bespreken we deze bijzondere samenwerking.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Combinatie burgerjournalistiek en roddeljournalistiek

"Het is eigenlijk de Yvonne Coldeweijer-podcast waar Mark bij zit", zegt Arno Kantelberg. "Ik vind het super interessant. Juicechannels zijn een enorm grote rol gaan spelen in een deel van het publieke debat, namelijk de roddeljournalistiek. Ze dwingen de traditionele bladen enorm in het defensief."

Coldeweijer vult haar Instagram-account Life of Yvonne met informatie die zij toegestuurd krijgt van haar 'spionnen'. Haar 'spionnenleger' stuurt foto's, video's en verhalen over BN'ers die bijvoorbeeld vreemdgaan. "Het is een nieuwe versie van de burgerjournalistiek", vindt Kantelberg. "Daar zijn goede dingen uit voortgekomen, het is niet voor niets dat totalitaire regimes Facebook verbieden." Volgens hem is de burgerjournalistiek ook een rol gaan spelen in de roddeljournalistiek.

Persoonlijke verhoudingen met bronnen

Coldeweijer publiceert haar nieuws op Instagram, en kan dat dus heel snel doen. Daar zijn de traditionele bladen in het nadeel, zij moeten immers nog naar de drukker. Volgens Kefah Allush zit het verschil tussen traditionele roddeljournalistiek en juicechannels ook in de persoonlijke verhoudingen met bronnen.

Hij legt uit dat je als journalist soms niet alles publiceert wat een bron vertelt, om de verstandhouding goed te houden. "Daar ben je als journalist van afhankelijk. Coldeweijer is daar niet van afhankelijk. Zij houdt niemand een hand boven het hoofd en dat is waarom ze wint van de bladen. Bladen moeten zich soms inhouden, zij niet."

Slechte ontwikkeling

Govert Schilling moet denken aan iets wat Maarten van Rossem zei in De Slimste Mens. "Het is eigenlijk te triest voor woorden dat je er niet meer omheen kan om dit soort dingen te weten en te horen." Schilling vindt het een slechte ontwikkeling dat een serieuze journalist als Mark Koster met een juicechannel gaat samenwerken. "Laat roddeljournalistiek de roddeljournalistiek blijven. Het doet me helemaal niets, ik wil er niet mee geconfronteerd worden."

Mis niets met de nieuwsbrief van Spraakmakers

Spraakmakers maken we mét jou als luisteraar. En om jou zoveel mogelijk bij ons programma te betrekken, versturen we een dagelijkse nieuwsbrief. Hierin vind je de stelling van de dag, de onderwerpen in de uitzending en een interessant artikel dat zeker het lezen waard is. Zo kun je gemakkelijk meepraten en mis je nooit meer iets!

Meld je hier aan.

Ster advertentie
Ster advertentie