Cultuur & Media
NOS

Spionageschrijver John le Carré overleden

foto: EPAfoto: EPA
  1. Nieuwschevron right
  2. Spionageschrijver John le Carré overleden

De Britse spionageschrijver John le Carré is overleden. Hij was bekend om zijn thrillers die zich veelal afspelen tijdens de Koude Oorlog, zoals The Spy Who Came in from the Cold en Tinker Tailor Soldier Spy. Veel van zijn boeken zijn ook verfilmd. John le Carré werd 89 jaar. Hij overleed na een kort ziekbed, maakte zijn literair agent bekend.

Hanca Leppink kende 'm goed. Ze is medeverantwoordelijk voor de Nederlandse vertalingen van de boeken van Le Carré en was zijn vaste redacteur. Ze is geschrokken van het nieuws. "Het was een sterke man. Ik dacht die wordt minstens honderd", zei ze in NOS Met Het Oog op Morgen.

Gestorven in het harnas

David Cornwell, zoals Le Carré echt heette, was zelf vijf jaar actief in West-Duitsland voor de Britse geheime dienst. Hij bleef tot op hoge leeftijd schrijven. Vorig jaar bracht hij nog een boek uit: Agent Running in the Field.

Het eerste boek dat Leppink vertaalde was in de jaren 80. Ze heeft hem sinds die tijd meerdere malen ontmoet en heeft daar goede ervaringen aan over gehouden. "Het was een heel leuke en bijzondere man. Als je werkt als redacteur of als vertaler, dan ben je ook heel erg betrokken bij wat de auteur schrijft. In veel van zijn boeken zitten autobiografische elementen dus als je dat meer dan 35 jaar doet, dan ben je ook dichtbij. Hij voelde als familie, als de verre oom in Engeland."

In het harnas gestorven

Zes weken geleden had Leppink nog contact gehad met Cornwell. "Hij vertelde dat hij bezig was met een nieuw boek. Hij is altijd aan het schrijven gebleven." Volgens Leppink is Le Carré in het harnas gestorven. Leppink betreurt dat hij nu nooit de Nobelprijs gaat winnen: "Zowel Murakami als Joost Prinsen vonden dat hij die moest krijgen."

John le Carre

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie