Cultuur & Media
KRO-NCRV

'Opening door populaire Oekraïense muzikant geeft Dutch Harp Festival extra lading'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Opening door populaire Oekraïense muzikant geeft Dutch Harp Festival extra lading'

Het Dutch Harp Festival dit weekend wordt geopend door Maryna Krut uit Oekraïne. Haar komst is heel bijzonder, vertelde festivalorganisator Remy van Kesteren bij Spraakmakers. "Ik krijg iedere keer weer een brok in mijn keel als ik haar hoor."

Ze is niet gevlucht, woont nog daar en het kostte moeite om haar hierheen te krijgen, vertelde de bekende Nederlandse harpist. "Haar vriendje vecht aan het front, haar manager is aan het vechten en ze stonden eindeloos in de file."

Gelukkig wilde ze het; ze had heel veel zin om te spelen. "Ze zegt: ik geloof in de muziek, ik moet het verhaal blijven uitdragen." Haar komst maakt een diepe indruk op hem. "Ik krijg iedere keer weer een brok in mijn keel als ik haar hoor. Het is een heel bijzonder iemand, ik ben heel vereerd dat ze er is."

Waanzinnig mooi

Marina kwam op zijn pad omdat een festival organiseren in oorlogstijd hem toch 'een wrang gevoel' gaf. "Ik vond dat we daar stil bij moesten staan. En ik ken de bandura, de Oekraïense harp en ik vind dat een waanzinnig mooi instrument. Ik kende alleen niemand die het speelt. Ik vroeg het aan mijn Oekraïense vrienden en zei zeiden allemaal: dan moet je Maryna Krut hebben.

Benieuwd hoe haar muziek klinkt? Onze verslaggever Thomas ging bij haar langs

'Je voelt dat iedereen daar is'

Er is nog een reden waarom hij zo uitkijkt naar het festival. "Het is inmiddels alweer vier jaar geleden dat we een editie hadden met publiek. Ik kan niet wachten om al die blije hoofden weer te zien in Tivoli, om mensen te begroeten en om samen lekker muziek te maken."

Hij heeft het erg gemist. "Mensen die naar een concert komen, die investeren. Niet alleen omdat ze een kaartje kopen, maar ze investeren ook hun tijd, moeite en aandacht. Ze zitten daar in een zaal en dat is toch heel anders dan op je laptopje kijken. Daar in zo’n zaal is iedereen bij dat ene moment. En als je dan met je hand heel langzaam naar een snaar gaat, dan voel je dat iedereen daar is."

Mis niets met de nieuwsbrief van Spraakmakers

Spraakmakers maken we mét jou als luisteraar. En om jou zoveel mogelijk bij ons programma te betrekken, versturen we een dagelijkse nieuwsbrief. Hierin vind je de stelling van de dag, de onderwerpen in de uitzending en een interessant artikel dat zeker het lezen waard is. Zo kun je gemakkelijk meepraten en mis je nooit meer iets!

Meld je hier aan.

Ster advertentie
Ster advertentie