Cultuur & Media
KRO-NCRV

Hoe laat je kinderen nadenken over hun idealen?

foto: ANpfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Hoe laat je kinderen nadenken over hun idealen?

Verzetsheldin Hannie Schaft wist al op jonge leeftijd waar ze voor stond. In de Tweede Wereldoorlog vocht ze voor haar idealen. Een documentaire en lesprogramma over haar leven, moet kinderen van nu laten nadenken over waar zij zelf voor staan.

"Als zij niet door het park mogen lopen, dan ik ook niet." Dit zijn de beroemde woorden van verzetsstrijder Hannie Schaft, die ook wel het meisje met de rode haren werd genoemd. Ze sprak ze toen Joden op steeds meer plekken geweerd werden door de Duitse bezetters. Haar Joodse vriendinnen Sonja en Philine waren van de één op de andere dag niet meer welkom in de Amsterdamse stadsparken. Dus besloot Hannie ook niet meer te gaan.

Voor wie of wat kom jij op?

Jeroen Pliester is voorzitter van de Nationale Hannie Schaft Stichting. De film over de laatste dagen van het haar leven, is gekoppeld aan een lesprogramma met de naam Hoe Hannie ben jij?.

Volgens Pliester wil de film en het lesprogramma leerlingen van groep 7 en 8 aan het nadenken zetten voor welke idealen zij zelf willen opkomen. Oók als ze daar mogelijk een prijs voor betalen. "Stel dat er een kindje in de klas gepest wordt. Hoe ga je daar mee om? En sta je op voor diegene, zelfs als het risico bestaat dat jij daarna zelf ook gepest wordt?"

Zo Hannie zijn zij

Op basisschool Piet Hein in Amsterdam vraagt Spraakmakers-verslaggever Thomas Schuurman aan een aantal leerlingen van groep 8 hoe Hannie zij zijn. Een van hen denkt dat een ‘Hannie’ opkomt voor anderen. Een andere leerling zegt er iets van wanneer jongens met ‘kanker’ schelden. "De moeder van een vriendje is overleden aan kanker. Toen zei ik dat het niet leuk is om daarmee te schelden."

Weer een ander maakt zich hard voor het klimaat. "Als iemand een plastic flesje water op de grond laat vallen dan zal ik er niets van zeggen, maar ik zal het wel oprapen en in de prullenbak gooien. Dan heb ik toch weer het leven van een visje gered."

Het verschrikkelijke einde van Hannie

Hannie Schaft was een van de weinige vrouwen in het Nederlandse verzet en heeft haar strijd met de dood moeten bekopen. Ze werd vlak voor de bevrijding in april 1945 geëxecuteerd door de Duitsers.

Pliester denkt niet dat haar verschrikkelijke einde kinderen afschrikt. Zij zijn volgens hem heel goed in staat haar bijzondere verhaal naar het nu te trekken. "De boodschap is heel krachtig. En ik zeg altijd: wie bang is, komt tot niets."

Voor meer informatie over het leven van Hannie, geboren als Jannetje Johanna Schaft, en het het lesprogramma Hoe Hannie ben jij?, ga je naar deze website.

Jeroen Pliester over de film 'Hoe Hannie ben jij?'

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie