Podcast

Podcast Tante Jos: 'Mijn tante kreeg de Willems-Orde, maar over haar geheime opdracht had ze het nooit.'

foto: KRO/NCRVfoto: KRO/NCRV
  1. Nieuwschevron right
  2. Podcast Tante Jos: 'Mijn tante kreeg de Willems-Orde, maar over haar geheime opdracht had ze het nooit.'

[KRO-NCRV] "Ik hoorde in mijn jeugd altijd dezelfde verhalen over haar banden met het koninklijk huis en over haar dropping in maart 1945. De geheime opdracht die ze kreeg van de Engelsen, waarover ze nooit wat wilde zeggen." In Spraakmakers vertelt Mijke van Wijk over het leven van haar oudtante en verzetsheldin Jos Gemmeke. Van Wijk maakte de podcastserie Tante Jos voor KRO-NCRV en NPO Radio 1.

Jos Gemmeke is een onderscheiden verzetsheldin. De enige vrouw - naast koningin Wilhelmina - die de Militaire Willems-Orde ontving. Mijke van Wijk groeide op met spectaculaire verhalen over de zus van haar oma. Zo zat Jos bij de illegale pers, was koerierster en werd in Engeland opgeleid tot geheim agent.

Maar Van Wijk zag haar tante Jos nooit omdat Jos en haar oma niet goed met elkaar konden opschieten. Wel was Van Wijk erg benieuwd naar meer anekdotes over het leven van Jos: "Toen ben ik het zelf gaan uitpluizen en de archieven ingedoken".

Alles was geheim

Kort voor de dood van tante Jos ontmoette Mijke haar toch. "Ze was waanzinnig dapper, moedig, flamboyant in mijn ogen. En alles wat zij deed was geheim." Van Wijk wilde alles weten over haar oorlogsverleden, zoals over die geheime opdracht. Maar het geheugen van Jos liet haar behoorlijk in de steek.

Na de dood van Jos ging ze op zoek naar de dossiers en rapporten die de Britten over haar hebben bijgehouden. En wat bleek: een aantal verhalen die tante Jos altijd vertelde liggen toch wat anders.

Onbetrouwbaar

Wat was de geheime opdracht die ze kreeg van de Britse veiligheidsdienst? En is alles wat Jos na de oorlog heeft verteld wel waar? Deze vragen worden langzaam maar zeker ontrafeld in ‘Tante Jos’.

Er worden in de serie bij een paar verhalen van de verzetsheldin ook vraagtekens geplaatst. "Het menselijk geheugen is natuurlijk totaal onbetrouwbaar”, zegt Van Wijk. Maar met de kennis die de podcast-maker inmiddels wél over haar oudtante heeft, vindt ze haar militaire Willemsorde alsnog meer dan terecht.

Tante Jos

De eerste aflevering van de vijfdelige podcast-serie 'Tante Jos' is vanaf vandaag te beluisteren. Elke vrijdag verschijnt er een nieuwe aflevering.

#664 - Wat we aan het 'minder Marokkanen'-proces overhouden - De Dag

Ster advertentie
Ster advertentie