Podcast

Nieuwe podcast plaatst vraagtekens bij verzetsheldin Tante Jos

foto: NPO Radio 1foto: NPO Radio 1
  1. Nieuwschevron right
  2. Nieuwe podcast plaatst vraagtekens bij verzetsheldin Tante Jos

[KRO-NCRV] In de nieuwe KRO-NCRV podcast Tante Jos onderneemt Mijke van Wijk een zoektocht naar het verhaal over haar oud-tante Jos Gemmeke, die voor haar verzetswerk in de Tweede Wereldoorlog de Militaire Willems-Orde ontving. Zij was - naast koningin Wilhelmina - de enige vrouw die ooit deze hoogste onderscheiding kreeg.

Jos zat in de illegale pers, vervoerde wapens en zenders én fietste eind oktober 1944 door de vijandelijke linies naar Brussel met geheime documenten voor prins Bernhard. Van Brussel ging ze naar Engeland, waar ze werd opgeleid tot verbindingsofficier. In maart 1945 werd zij gedropt boven Nieuwkoop met wapens, medicijnen én een geheime opdracht. Jos Gemmeke overleed in 2010.

Veel vragen

Jos is de oudtante van podcastmaker Mijke van Wijk. Mijke groeide op met verhalen over haar oudtante. Na de dood van de verzetsheldin werd het dossier openbaar gemaakt dat de Britten bijhielden in de tijd dat Jos in Londen was. Uit dat dossier blijkt dat sommige feiten anders liggen dan Jos altijd vertelde. Voor Mijke aanleiding om zich in het leven van tante Jos te verdiepen. Het roept allerlei vragen op: Is zij tijdens de fietstocht naar Brussel inderdaad beschoten door geallieerde vliegtuigen? Wie is de reisgenoot die ineens opduikt in het dossier? Welke versie van de tocht is waar?
Jos heeft nooit verteld – of mogen vertellen - over de opdracht die ze meekreeg, toen ze vanuit Engeland werd geparachuteerd. Na haar dood is ook deze informatie vrijgekomen. Historici noemen de opdracht opmerkelijk: waarom was deze zo gedetailleerd, waarom liepen de verzoeken aan Jos zo uiteen en hoe kon iemand van 22 jaar de opdracht in haar eentje uitvoeren?

Verzetsmuseum

De podcast Tante Jos wordt gelanceerd in De Week van de Podcast op NPO Radio 1. In een bijeenkomst in het Verzetsmuseum Amsterdam zal Mijke van Wijk een toelichting geven op haar verhaal. U kunt hierbij zijn op woensdag 3 april van 15.30 tot 18.00 uur. Aanmelden kan door een bericht te sturen naar tantejos@kro-ncrv.nl.
Tante Jos is vanaf vrijdag 5 april te beluisteren via nporadio1.nl/podcasts of via de NPO Radio 1 App.
Ster advertentie
Ster advertentie