Podcast

Podcast Tante Jos: Het is wel zo...

foto: Fotoafdrukken Koninklijke Landmachtfoto: Fotoafdrukken Koninklijke Landmacht
  1. Nieuwschevron right
  2. Podcast Tante Jos: Het is wel zo...

[KRO-NCRV] In de allereerste aflevering van podcast Tante Jos duikt Mijke van Wijk in de verhalen van haar oudtante Jos Gemmeke. Zij kreeg als enige burgervrouw ooit de Militaire Willems-Orde, voor haar verzetswerk in de Tweede Wereldoorlog. In oktober 1944 krijgt Jos een opdracht die de koers van haar leven zal bepalen. Een fietstocht dwars door de vijandelijke linies waar ze na de oorlog keer op keer over heeft verteld. Een tocht die anders is verlopen, dan zij altijd heeft verteld.

{podcast audio="90451" caption="#1 Het is wel zo..." }

Eind oktober 1944 fietst Jos naar prins Bernhard, vanuit Den Haag naar Brussel. Dwars door de Duitse linies heen. Ze heeft microfilmpjes met geheime informatie voor prins Bernhard, verstopt in haar poederdoos en schoudervullingen. Vanuit Brussel gaat zij naar Engeland, waar ze wordt opgeleid tot geheim agent. In maart 1945 wordt Jos gedropt in Nederland, met een geheime opdracht waar ze nooit over heeft willen of mogen vertellen.

Tante Jos

Podcast over verzetsheldin Jos Gemmeke, de enige vrouw - naast koningin Wilhelmina - die de Militaire Willems-Orde ontving. Maker Mijke van Wijk sprak haar oudtante Jos vlak voor haar dood en dook de oorlogsdossiers in op zoek naar de waarheid van toen en de waarheid van nu. Een vijfdelige serie die wekelijks op vrijdag verschijnt.

Abonneer je op Tante Jos en mis geen enkele aflevering. Luisteren kan via de NPO Radio 1 website, app, iTunes, Apple Podcasts (vanaf morgen), Google Podcasts, Stitcher en Pocket Casts.

Het stoerste verhaal over tante Jos is dat ze op weg naar Bernhard de brug bij Heusden over fietste terwijl deze gebombardeerd werd door geallieerde vliegtuigen. Door de beschietingen doken de Duitsers weg, die haar eerder hadden tegengehouden en zo kon ze ontsnappen. Althans, dat is wat ze na de oorlog altijd vertelde. Wat is er waar van haar heldenverhalen?

Ster advertentie
Ster advertentie