Bureau Buitenland
VPRO

'Nederlandse hulpstop aan UNRWA is misser'

foto: AFP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Nederlandse hulpstop aan UNRWA is misser'

Nederland moet "absoluut en zo snel mogelijk" de financiering hervatten aan de UNRWA, de VN-organisatie voor Palestijnse vluchtelingen. Dat zegt Lex Takkenberg, voormalig vervangend hoofd van UNRWA bij Bureau Buitenland. "Het is duidelijk een misser geweest om dat stop te zetten."

UNRWA moet hulp stoppen in hongerend Gaza

De Europese Unie, en landen als Canada en Zweden, die de steun ook stopzetten, hebben de financiering inmiddels hervat. "Inmiddels hebben regeringen wel door dat de kritiek op UNRWA wel tot nadenken noopt, maar niet betekent dat de organisatie als zodanig niet deugt." Dat Nederland daarmee blijft wachten noemt Takkenberg triest. "Juist voor een land dat zich voor laat staan een bepleiter te zijn van de internationale rechtsorde."

De financiering werd opgeschort na beschuldigingen door Israël, dat 12 medewerkers van UNRWA hadden meegedaan aan het bloedbad van Hamas op 7 oktober. UNRWA heeft de verdachte medewerkers ontslagen en een onderzoek ingesteld. "Israël heeft dat soort kritiek ook in het verleden geuit, maar komt zelden met bewijsmateriaal. Ook in dit geval niet", zegt Takkenberg.

"Het stopzetten van de hulp gebeurde uitgerekend op de dag dat het Internationaal Gerechtshof in Den Haag het plausibel achtte dat in Gaza genocide plaatsvindt en dat Israël hulpverlening moet uitbreiden. Die verplichting strekt zich uit tot andere partijen die bij het genocide verdrag zijn aangesloten, waaronder Nederland."

In plaats daarvan opende Israël de aanval op de grootste hulpverlener, UNRWA. Gisteren zei een Israëlische woordvoerder tegen persbureau Reuters dat Israël de samenwerking met UNRWA in fases gaat stopzetten. "Dat lijkt weer een volgende element te zijn in de voortdurende genocide."

Moet UNRWA stoppen met hulp in Gaza? & Vlaamse politicus deed klusjes voor Beijing - Bureau Buitenland

Bureau Buitenland

Bureau Buitenland: internationaal nieuws, reportages en geopolitiek. Met achtergronden en opmerkelijke verhalen uit het buitenland. Dagelijks te horen tussen 13:30 en 14:00 uur, of terug te luisteren als podcast.

Ster advertentie
Ster advertentie