Bureau Buitenland
VPRO

In Oekraïne woedt een tweede oorlog: die tegen corruptie

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. In Oekraïne woedt een tweede oorlog: die tegen corruptie

Terwijl de echte oorlog tegen Rusland door raast in Oekraïne, spreken de Oekraïense media ook van een andere oorlog die woedt in het land: namelijk de strijd tegen corruptie. Correspondent Michiel Driebergen vertelt in Bureau Buitenland dat de twee oorlogen hand in hand gaan, en dat dit juist het moment is om de strijd tegen corruptie door te zetten.

Oligarchen maakten de dienst uit

"Je moet je voorstellen," begint Driebergen zijn uitleg, "Poetin heeft altijd gebruik gemaakt van die corruptie, van die oligarchen, want die zitten achter dat systeem in Oekraïne." Het betreft rijke zakenlieden die alles in handen hebben: ze hebben hun eigen media, eigen bedrijven, en hebben vaak een monopolie op een of ander product. "In Oekraïne waren ze nog bepalender dan in Rusland," vertelt Driebergen, "want in Rusland had je in ieder geval ook nog de staat onder Poetin. In Oekraïne maakten enkel de oligarchen de dienst uit."

"Poetin heeft er dus altijd dankbaar gebruik van gemaakt, want je hoeft er maar een of twee om te kopen, en dan had je al heel wat invloed in Oekraïne. De huidige oorlog is een strijd op het slagveld, maar achter de schermen is de strijd tegen corruptie ook écht een oorlog te noemen."

Quote

Voorheen kocht je de mensen van het anti-corruptie bureau om, en dat gaat nu echt niet meer.

Michiel Driebergen

Nationaal Anti-Corruptie Bureau

Nu wordt Oekraïne al enige tijd bijgestaan door de Europese Unie in de strijd tegen corruptie. Ook speelt het Nationaal Anti-Corruptie Bureau van Oekraïne een belangrijke rol in de strijd tegen corruptie. Volgens Driebergen zitten er veel buitenlandse experts bij die instelling die niet zomaar om te kopen zijn. "Voorheen kocht je de mensen van het anti-corruptie bureau om, en dat gaat nu echt niet meer. De strijd wordt nu op een zuivere manier gevoerd."

Een van de grootste vangsten daarbij was de arrestatie van de president van het Hooggerechtshof afgelopen mei. En hoewel zo’n arrestatie in Nederland tot veel ophef zou leiden, inclusief vragen over de toestand van ons systeem – wordt het in Oekraïne juist onthaald als een belangrijke overwinning in deze langdurige strijd. "Zelensky en vele andere corruptiebestrijders riepen juist 'eindelijk pakken we deze machtige man aan'. Zo’n grote vis hebben ze nooit te grazen genomen."

Oekraïeners pikken het niet meer

Je kan je afvragen of dit wel het juiste moment is om nu, midden in de oorlog met Rusland, zo sterk op de corruptiebestrijding in te zetten. Maar volgens Driebergen is dit juist een geschikt moment. "Ik denk dat Oekraïners het ook niet meer pikken, een land dat zo corrupt is als dat het was."

Bureau Buitenland: Negen jaar oorlog in Oekraïne

Van de Maidan-revolutie en de inname van de Krim, tot de geluiden uit Lviv en de toxische tijdbom in Donbas. Bureau Buitenland volgt de oorlog in Oekraïne al sinds het begin, negen jaar geleden. Spit hier door het archief, en luister de reportages van o.a. Michiel Driebergen.

Bureau Buitenland: dagelijks te horen tussen 13:30 en 14:00 uur. Luister hier alle afleveringen.

Ster advertentie
Ster advertentie