Buitenland
VPRO

Opblazen dam in Cherson betekent 'verdere escalatie van de oorlog'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Opblazen dam in Cherson betekent 'verdere escalatie van de oorlog'

Vannacht is in Oekraïne een belangrijke stuwdam ingestort in de zuidelijke regio Cherson. De Oekraïners beschuldigen de Russen, en andersom. En de dam zou inmiddels steeds verder instorten. Volgens een door Rusland geïnstalleerde functionaris is de waterstroom inmiddels onbeheersbaar. Verslaggever Michiel Driebergen, zelf nu in de buurt van Cherson, vertelt in Bureau Buitenland dat met het opblazen van de dam de oorlog verder geëscaleerd is.

Is het opblazen van dam bij Cherson nieuwe stap in oorlog?

De Russen, die vooral de laaggelegen deltalanden ten zuiden van de rivier in handen hebben, hebben met het doorbreken van de dam het meeste evacuatiewerk voor de boeg volgens Driebergen. Aan Oekraïense zijde lijken de problemen als gevolg van de damdoorbraak nog enigszins te overzien. Zo ligt een groot deel van de stad Cherson relatief hoog ten opzichte van de rivier. "En de wijken die laag liggen in Cherson, dat zijn de wijken die al in november, sinds de bevrijding, het meeste gevaar liepen. De meeste mensen zijn daar eigenlijk al weg", aldus Driebergen.

Oorlog wordt groter en groter

Hoe dan ook zijn volgens Driebergen de gevolgen van de damdoorbraak nog wekenlang te merken. "De doorstroom van het water zal de komende weken in ieder geval nog voor genoeg problemen zorgen. Veel bewoners moeten worden geëvacueerd. Daarnaast is er nog de vraag: wat betekent het voor de oorlog? Wat betekent dit voor het strijdtoneel?"

Driebergen vreest dat het opblazen van dam betekent dat de oorlog alleen maar groter en groter wordt. "Dit is een grote escalatie. Als zo’n grote, belangrijke dam kan worden opgeblazen, wat betekent dat dan bijvoorbeeld voor de kerncentrales?"

Bureau Buitenland: Negen jaar oorlog in Oekraïne

Van de Maidan-revolutie en de inname van de Krim, tot de geluiden uit Lviv en de toxische tijdbom in Donbas. Bureau Buitenland volgt de oorlog in Oekraïne al sinds het begin, negen jaar geleden. Spit hier door het archief, en luister de reportages van o.a. Michiel Driebergen.

Bureau Buitenland: dagelijks te horen tussen 13:30 en 14:00 uur. Luister hier alle afleveringen.

Ster advertentie
Ster advertentie