Buitenland
VPRO

Oekraïense reactie op Belgorod: 'Het barst van de memes over de Russen'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Oekraïense reactie op Belgorod: 'Het barst van de memes over de Russen'

Het was groot in het nieuws: aanvallen op Russisch grondgebied in de grensregio Belgorod, geclaimd door twee Russische milities, waaronder het ultranationalistische en zelfs neonazistische 'Russische Vrijwilligerskorps'. Wat voor reacties maakte dat los? “Onder Oekraïners voert leedvermaak de boventoon”, vertelt correspondent Michiel Driebergen in Bureau Buitenland.

De Oekraïense reactie op de ‘Belgorod-aanvallen’

De aanval werd geclaimd door twee Russische anti-Kremlingroeperingen, het 'Russische Vrijwilligerskorps' en het 'Freedom of Russia Legioen'. “Het zijn vrij marginale groepen, maar ze hebben zich de afgelopen maanden wel vaker laten zien”, vertelt Driebergen. “Eerder pleegden ze al een aanslag op de Russische spoorwegen. De baas van het Russische Vrijwilligerskorps zegt te willen aantonen dat Rusland kwetsbaar is, en dat rond de grens tussen Oekraïne en Rusland van alles kan gebeuren. Daar is hij in geslaagd.”

foto: ANP

Leden van het 'Freedom of Russia Legioen', samen met het 'Russische Vrijwilligerskorps' eisten zij de verantwoordelijkheid op voor de aanval op Belgorod.

Deze aanval maakt onder Oekraïners dan ook een hoop leedvermaak los, vertelt de correspondent. “Dat dit Vrijwilligerskorps ultranationalistisch en zelfs neonazistische trekjes heeft, lijkt voor veel Oekraïners een beetje een bijzaak op het moment. Niemand neemt ze écht serieus, maar deze actie komt nu wel goed uit.”

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

“Het is vooral een opsteker na de verliezen van het Oekraïense leger in Bachmoet. Het barst op internet van de memes en grappen over de Russen. Plaatjes van borden in Belgorod in Oekraïense spelling, of van een Oekraïense postbode die in Belgorod de post rondbrengt. Dat Russische milities het eigen land aanvallen is voer voor grappen in Oekraïne.”

Oekraïense betrokkenheid

In Rusland wordt juist direct naar Oekraïne gewezen, het Kremlin spreekt van “een Oekraïense militaire sabotage- en verkenningsgroep”. Kyiv ontkent elke betrokkenheid bij de aanvallen in Belgrorod, maar dat is ongeloofwaardig volgens Driebergen. “Er moet wel iets van Oekraïense betrokkenheid zijn. Deze anti-Kremlingroeperingen hebben met militair materieel dit grensgebied bereikt, dat moet wel over Oekraïens grondgebied zijn gebeurd. En dit grensgebied wordt heel streng gecontroleerd. Kyiv heeft het misschien niet georganiseerd, maar ze hebben wel een oogje dichtgeknepen.”

Bureau Buitenland: Negen jaar oorlog in Oekraïne

Van de Maidan-revolutie en de inname van de Krim, tot de geluiden uit Lviv en de toxische tijdbom in Donbas. Bureau Buitenland volgt de oorlog in Oekraïne al sinds het begin, negen jaar geleden. Spit hier door het archief, en luister de reportages van o.a. Michiel Driebergen.

Bureau Buitenland: dagelijks te horen tussen 13:30 en 14:00 uur. Luister hier alle afleveringen.

Ster advertentie
Ster advertentie