Buitenland
VPRO

Poetin nog weinig onder de indruk van EU-sancties

foto: ANP/ SERGEI ILNITSKY
  1. Nieuwschevron right
  2. Poetin nog weinig onder de indruk van EU-sancties

‘Ik zit hier in een schuilkelder, vertelt correspondent Michiel Driebergen bij Bureau Buitenland. ‘Mensen zijn ongelooflijk bang dat er een grotere oorlog gaat uitbreken.’ Terwijl de kogels in Oost-Oekraïne in het rond vliegen, beslist de EU vandaag over welke sancties het blok gaat instellen tegen Rusland.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

De Russische escalatie dwingt Brussel nu tot actie

Duitsland besloot onder veel internationale druk de plannen rond de Nord Stream 2 op te schorten. Maar volgens Michel Kerres, geopolitiek redacteur voor NRC, gaat het verder met name met name om belemmeringen voor Russische bedrijven. En tot nu toe lijkt Poetin weinig onder de indruk van de dreiging van sancties. 'Ik denk dat je nu al véél verder zou moeten gaan', vertelt Tweede Kamerlid Kati Piri. Volgens de voormalig Europarlementariër zou de EU gezien de ernst van de situatie een veel groter pakket moeten aankondigen. 'Als we dit met z’n allen accepteren, dan zijn alle hekken los'.

Ook heeft EU heeft erg veel moeite eenduidig op te treden omdat buitenlandbeleid op nationaal niveau wordt geregeld. Deze verdeeldheid heeft tot nu toe een adequate tegenreactie in de weg gestaan. Iets dat volgens Kati Piri cruciaal om nu aan te pakken: 'die eensgezindheid is wel het sterkste wapen wat je hebt als Europese Unie'.

Ster advertentie
Ster advertentie