Buitenland
NOS

Oorlog Hamas-Israël: 'Het was opnieuw een onrustige nacht'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Oorlog Hamas-Israël: 'Het was opnieuw een onrustige nacht'

Er klonken vannacht zware explosies in de Gazastrook. Israël voert vergeldingsaanvallen uit na de aanval van Hamas zaterdagochtend. Hoe verliep de nacht? Het NOS Radio 1 Journaal had contact met correspondent Nasrah Habiballah vanuit Tel Aviv.

"In Gaza was het opnieuw een onrustige nacht. Er zijn zware bombardementen uitgevoerd. Over het aantal slachtoffers van vannacht is nog geen update. De VN meldt wel dat het aantal mensen in de Gazastrook dat gevlucht is, is opgelopen tot zeker 187.000 mensen."

"Er zijn ook raketaanvallen op Israël uitgevoerd, met name in het zuiden. We weten dat het dodental op in ieder geval 900 staat. De verwachting is dat vandaag de beschietingen over en weer toe blijven nemen", zegt Habiballah.

Netanyahu belooft overwinning

De Israëlische premier Netanyahu heeft zijn volk toegesproken via een tv-speech. "Hij benadrukte nogmaals dat ze in oorlog zijn en dat ze die gaan winnen. Hij beloofde er alles aan te doen om de gegijzelde Israëliërs vrij te krijgen", aldus Habiballah.

"Maar hij kwam niet met grote aankondigingen en hij wilde ook geen vragen beantwoorden van de pers."

Volledige blokkade Gazastrook

De Israëlische minister van Defensie heeft opdracht gegeven om de Gazastrook volledig af te sluiten. Habiballah: "Burgers zijn volledig afgesloten van de buitenwereld. Ze hebben geen water en geen stroom."

"Voedsel mag er niet meer in. Dat baart veel mensen enorm veel zorgen, want op een gegeven moment zal dat allemaal opraken. De VN heeft daarom ook opgeroepen om ondanks de situatie toch op zijn minst de grenzen open te houden voor humanitaire hulp."

r1jn israel

NOS Radio 1 Journaal

Word iedere werkdag wakker met het vertrouwde NOS Radio 1 Journaal, gepresenteerd door Astrid Kersseboom. Met natuurlijk het laatste nieuws, achtergronden en de vooruitblik op de dag. Maandag t/m vrijdag van 06.00 tot 09.30 uur op NPO Radio 1.

In het weekend hoor je het NOS Radio 1 Journaal van 07.00 tot 08.30 uur, gepresenteerd door afwisselend Sander van Hoorn en Dieuwke Teertstra.

Ster advertentie
Ster advertentie