Buitenland
KRO-NCRV

Defensiespecialist: 'Als je vrede wil moet je je op oorlog voorbereiden'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Defensiespecialist: 'Als je vrede wil moet je je op oorlog voorbereiden'

Hoe voorbereid moeten we zijn op een daadwerkelijke escalatie met Rusland? Die vraag wordt nu dagelijks gesteld. De roep voor geld naar defensie is groter dan ooit. Terecht, volgens defensie-expert Peter Wijninga van het Haagse Centrum voor Strategische Studies. "We hebben te lang gedacht dat de eeuwige vrede was uitgebroken", zegt hij bij Spraakmakers.

Stand.nl: 'We moeten niet langer naïef zijn over oorlogsdreiging'

'Respect voor kracht'

Volgens Wijninga is de huidige situatie juist gecreëerd door eigen naïviteit vanuit het Westen. "Je weet nooit wat je met de uitspraken van Poetin kunt", vervolgt Wijninga. "Hij heeft respect voor kracht, zodra hij zwakte ziet grijpt hij zijn kans. Hij dacht dat te kunnen doen in Oekraïne, die bleken harder dan gedacht."

De defensie-expert wijst op het gevoel dat we volgens hem veel te lang hebben gehad dat oorlog in de EU achter ons lag. "Als je vrede wil moet je je op oorlog voorbereiden", stelt hij. "Daar hoort een eensgezindheid bij als het gaat om NAVO en EU. Zo kun je een signaal geven aan Poetin."

'Kernwapens grootste gevaar'

Journalist Willem de Haan ziet dit anders. Hij ergert zich aan de "campagnes" die volgens hem de angst voor Rusland voeden. "Ik ontken niet dat Poetin een verschrikkelijke dictator is", aldus De Haan. "Maar het grootste gevaar van Rusland zijn de kernwapens. Daar moet je voorzichtig mee omgaan. Je moet met Poetin gaan praten."

De Haan noemt zichzelf een pacifist, en daarbij voert hij de voor hem belangrijkste reden op: "Als het komt tot oorlog dwing je jonge mensen om naar het front te gaan. Ik vind het misdadig dat je het normaal vindt om dit middel in te zetten."

KRO-NCRV
Bij KRO-NCRV geloven we dat de samenleving rechtvaardiger, eerlijker, groener en liever kan.
Maak morgen mee, KRO-NCRV.

Ster advertentie
Ster advertentie