Buitenland
NOS

Oekraïense leger lijkt zich na jaren strijd terug te trekken uit Avdiivka

foto: AFPfoto: AFP
  1. Nieuwschevron right
  2. Oekraïense leger lijkt zich na jaren strijd terug te trekken uit Avdiivka

Na de stad tien jaar met man en macht te hebben verdedigd meldt het Oekraïense leger dat het troepen terugtrekt uit delen van Avdiivka. Al maandenlang voert Rusland verwoestende aanvallen uit op de strategisch gelegen frontstad in het oosten van Oekraïne. De Russen lijken er nu steeds meer voet aan de grond te krijgen. Verslaggever Wessel de Jong vertelt in het NOS Radio 1 Journaal hoe belangrijk deze beslissing is.

Rusland probeert de stad al maanden volledig te omsingelen, waardoor Oekraïense troepen in Avdiivka alleen nog kunnen worden bevoorraad vanuit het noordwesten. Op beelden die rondgaan op sociale media en die zijn geverifieerd door de NOS is nu ook op een van de laatste belangrijke aanvoerroutes van het Oekraïense leger een Russische vlag te zien.

Door de Russische opmars is Oekraïne gedwongen een deel van zijn troepen in Avdiivka over te plaatsen naar "gunstiger posities" elders in de stad, zei legerwoordvoerder Lychovi vandaag op de Oekraïense televisie.

Hij benadrukt dat de bevoorrading richting Avdiivka onder zware druk staat door de oprukkende Russen en dat een eventuele evacuatie "ingewikkeld" is. Ook zei hij dat het leger een "logistieke reserveslagader" heeft ingezet. Het is niet duidelijk wat hij daar precies mee bedoelt.

Munitietekort

"Er is een groot munitietekort bij het Oekraïense leger", vertelt verslaggever Wessel de Jong. "Maar er is ook een groot manschappen tekort. De mobilisatie loopt vrij ingewikkeld. Ze hopen op deze manier betere posities in te kunnen nemen en die beter te kunnen verdedigen."

De Jong is op dit moment in Oekraïne. "Volgens de militairen die ik hier spreek is het een kwestie van dagen dat de stad gaat vallen."

Gunstige ligging

Een verovering van Avdiivka zou een flinke opsteker zijn voor de Russen. Al sinds de annexatie van de Krim in 2014 ligt het stadje aan de frontlinie. Oekraïne heeft er al die jaren alles aan gedaan de stad in handen te houden. De stad ligt logistiek gunstig: wie Avdiivka in handen heeft, heeft ook toegang tot belangrijke andere delen van Oekraïne.

Na jaren strijd lijkt Oekraïense leger weg te trekken uit frontstad Avdiivka

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie