Buitenland
KRO-NCRV

Jaap de Hoop Scheffer: Rutte op pole position om nieuwe NAVO-chef te worden

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Jaap de Hoop Scheffer: Rutte op pole position om nieuwe NAVO-chef te worden

Deze maand wordt de nieuwe baas van de NAVO bekendgemaakt en Mark Rutte ligt daarbij op pole position, denkt oud-secretaris-generaal Jaap de Hoop Scheffer. "Als je het per saldo bekijkt maar Rutte een hele goed kans", zegt De Hoop Scheffer bij Spraakmakers, maar "er is nog geen consensus".

Binnen de NAVO wordt niet gestemd, maar moet er consensus zijn tussen de 31 lidstaten, legt de voormalig secretaris-generaal (2004-2009) uit. Volgens hem kunnen er over de kandidaatstelling van Rutte nog laste minute-discussie opkomen, waarbij landen die vóór zijn een ander zoetmakertje in de vorm van een hoge functie in ruil willen.

Rutte geschikt

Volgens De Hoop Scheffer is Rutte bij uitstek geschikt voor de prestigieuze baan. "Hij kent de hele wereld en de hele wereld kent Mark Rutte. Dat zet hem op enorme voorsprong." Volgens De Hoop Scheffer moet je in de functie van NAVO-chef beginnen met het opbouwen van een vertrouwensrelatie met de bondgenoten om die belangrijke consensus te bereiken. Daarvoor is Rutte "zeer geschikt, wat mij beterft", zegt hij.

Belang Nederland

Ook al staat de internationale topfunctie hoog in het aanzien, Rutte zou daar niet namens Nederland zitten, benadrukt De Hoop Scheffer. "Het laatste wat een NAVO-chef kan doen is daar in Nederlands belang zitten. Dat heb ik ook nooit gedaan", zegt De Hoop Scheffer.

Mis niets met de nieuwsbrief van Spraakmakers

Spraakmakers maken we mét jou als luisteraar. En om jou zoveel mogelijk bij ons programma te betrekken, versturen we een dagelijkse nieuwsbrief. Hierin vind je de stelling van de dag, de onderwerpen in de uitzending en een interessant artikel dat zeker het lezen waard is. Zo kun je gemakkelijk meepraten en mis je nooit meer iets!

Meld je hier aan.

Ster advertentie
Ster advertentie