Politiek
WNL

Defensieminister Kajsa Ollongren: 'We moeten bereid zijn om meer dan twee procent uit te geven'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Defensieminister Kajsa Ollongren: 'We moeten bereid zijn om meer dan twee procent uit te geven'

Demissionair minister voor Defensie Kajsa Ollongren (D66) vindt dat Nederland bereid moet zijn om meer dan twee procent uit te geven aan Defensie dan nu wordt geëist door de NAVO. Dat zegt de bewindsvrouw in Sven op 1. "We moeten altijd keuzes maken, maar ik denk dat we de dreiging nu zo serieus moeten nemen, de versterking van de krijgsmacht en de afschrikking van de NAVO, dat we ook bereid zijn om nog meer geld eraan uit te geven."

Nederland moet bereid zijn meer dan twee procent aan Defensie uit te geven

Op dit moment halen slechts zeven landen binnen het NAVO-bondgenootschap de harde eis van twee procent van het bruto binnenlands product voor Defensie. Nederland steekt op 1,95 procent, ondanks de belofte uit 2014. "Strikt genomen hebben wij vorig jaar in Vilnius gezegd: twee procent is de ondergrens en daar moeten wij ons aan houden. Wij zijn echt vast voornemens om dat te doen", zegt Ollongren.

"We hebben een probleem met het uitgeven van dat geld, omdat er lange rijen staan bij de deuren van de defensie-industrie en we meer mensen willen aantrekken. Dat kost meer tijd dan je zou willen en die tijd hebben we eigenlijk niet."

Onderwerp op de formatietafel

Ollongren willen dat alle NAVO-bondgenoten zich aan de twee-procentnorm houden. Nederland zal het geld dat nu op de plank ligt doorschuiven naar volgend jaar, als het niet lukt om het dit jaar nog uit te geven. "Maar voor mij is het veel belangrijker als demissionair minister van Defensie dat we zeggen dat we structureel ieder jaar twee procent uitgeven."

Ze vervolgt: "Dat is op dit moment nog niet het geval en dat vraagstuk ligt straks op de formatietafel. Dat ligt ook bij het kabinet op tafel als dat nog demissionair is en het besluiten moet nemen over een meerjarige begroting."

Kajsa Ollongren (minister van Defensie): 'Moeten uitspraak Donald Trump serieus nemen' (13 februari 2024) - Sven op 1

Druk van Donald Trump

De demissionair defensieminister voelt ook de druk vanuit de Verenigde Staten. Mocht Donald Trump herkozen worden als president, dan dreigt hij uit het bondgenootschap te stappen of in ieder geval zich niet te houden aan Artikel 5: een aanval op één is een aanval op allen. "We hebben eigenlijk niet de luxe om het níet serieus te nemen. Dat betekent dat we in Europa goed moeten nadenken over wat onze positie is op het moment dat Trump weer president van de VS zou worden."

Nederland en de andere Europese landen moeten in ieder geval hun broek op kunnen houden als het aankomt op oorlog en onze veiligheid. "Ik vind dat die NAVO gaat over onze collectieve veiligheid. Daarvoor zijn we allemaal lid geworden van de NAVO, Nederland al vanaf het eerste uur en de Amerikanen ook. Dus het is ook in Amerikaanse belang", zegt Ollongren.

Als Amerika besluit niet in te stappen als Artikel 5 in werking treedt, "dan hebben we een groot probleem", erkent de minister. "Dat betekent dat wij echt veel meer dan we in het verleden hebben gedaan moeten kunnen doen om onze veiligheid te waarborgen."

Luister Sven in je favoriete podcast-app

Wil je Sven op 1 iedere dag in je favoriete podcast-app luisteren?
Abonneer je dan hier op de Sven op 1 podcast.

Ster advertentie
Ster advertentie