Buitenland
NOS

Arbeidsmigranten in Duitse grensstreek 'zijn slaaf van uitbuiting'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Arbeidsmigranten in Duitse grensstreek 'zijn slaaf van uitbuiting'

In de Duitse grensstreek wordt geklaagd over de hoeveelheid arbeidsmigranten die in Duitsland wonen, maar in Nederland werken. In NOS Met het Oog op Morgen een gesprek daarover met Frank Thon, bestuurder van de Duitse vakbond DGB Nordrhein-Westfalen.

"Het zijn vooral mensen van Roemenië, Bulgarije en Polen die bij uitzendbureaus werken in Nederland. Ze werken meestal in de vleessector", weet Thon. "Het is voor de uitzendbureaus goedkoper om ze in Duitsland te huisvesten. Het bureau huurt dan een gezinswoning in bijvoorbeeld Goch voor 1200 euro huur per maand en zet daar negen mensen in. Als je dan ook nog eens direct 350 euro van elk loon aftrekt, dan maak je flinke winst."

Slapen in een badkamer

"Dit is een systeem wat je langs de hele Duitse grensstreek vindt. Ik ben in woningen geweest waar zes mensen in een kleine ruimte slapen, waar het raam niet meer dicht kan en de verwarming niet meer functioneert. Ik heb ook gezien dat twaalf mensen in een badkamer slapen", zegt Thon. "Je hebt verschillen in die uitzendbureaus. Er zijn bedrijven waar het heel erg is en bedrijven waar het alleen erg is."

"Je bent een jonge man en komt deze kant op om te werken. Iemand neemt je paspoort af en stopt je in zo'n huis. Daar zit je dan met een groep van veertig jonge mannen die daar alleen zijn. Er wordt veel alcohol gedronken", aldus Thon. "Ik woon naast zo'n huisje. Bijna iedere week komt de brandweer omdat er gevechtspartijen uitbreken. Ik neem dat die mensen niet kwalijk. Ze zijn slaaf van uitbuiting en het systeem van de uitzendbureaus."

Nieuwe wetgeving

"Wij hadden in Duitsland vergelijkbare problemen. In coronatijd kwam nieuwe wetgeving. In de vleessector mogen de werknemers niet meer een contract krijgen via een uitzendbureau maar direct met de vleesfabriek", zegt Thon. "Wij kunnen in Duitsland wel mooie wetgeving maken, maar als de Nederlandse overheid hier niks aan doet, zal het probleem niet veranderen."

oog arbeidsmigranten

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie