Buitenland
NOS

Grondwetswijziging moet Aboriginals politieke stem geven: 'Historisch moment'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Grondwetswijziging moet Aboriginals politieke stem geven: 'Historisch moment'

Australiërs stemmen op 14 oktober over een grondwetswijziging waarmee een adviesraad de inheemse bevolking politieke invloed geeft. Dat maakte premier Albanese vandaag bekend. Zal dit referendum het land verenigen of verdelen? Dat vroeg het NOS Radio 1 Journaal aan correspondent Meike Wijers.

"Een referendum is nodig om de Australische grondwet te wijzigen. Ze willen die grondwet veranderen om de inheemse stem in het parlement te verankeren en de Aboriginals te erkennen als de oorspronkelijke bevolking van het land", vertelt Wijers.

"De regering kon de adviescommissie ook via een nieuwe wet invoeren, maar dan zou die net zo gemakkelijk weer afgeschaft kunnen worden zodra een andere partij aan de macht is."

Aboriginals achtergesteld op de rest

"Aboriginals maken nu zo'n 3 procent van de bevolking uit. Het gaat heel slecht met deze groep. Ze leven gemiddeld acht tot tien jaar korter. Ze maken een onevenredig groot deel uit van de gevangenispopulatie. Zelfmoord komt twee keer zo vaak voor."

"Eigenlijk doet deze groep het op alle vlakken -zoals gezondheid, scholing en werk- slechter dan de rest van de bevolking. Pogingen om die positie te verbeteren, mislukken al jarenlang", weet Wijers.

"Dus het idee van een stem in het parlement is dat ze advies kunnen geven over het beleid dat hen aangaat."

Historisch moment

"Tijdens een toespraak van premier Anthony Albanese riep hij alle Australiërs op om voor te stemmen", zegt Wijers. "Het wordt een historisch moment in de Australische geschiedenis. Hij zegt dat het een kans is voor Australiërs om het land te verenigen en beter te maken."

"De commissie zal bestaan uit zo'n acht tot tien vertegenwoordigers van de Aboriginal gemeenschap. Ze worden om de zoveel jaar gekozen door Aboriginals zelf. De commissie mag advies geven op beleid dat de Aboriginal bevolking direct aangaat."

"Dit bestaat nog niet in de Australische regering of het parlement", stelt Wijers. "En de ervaring leert dat beleid effectiever is als de bevolking erover kan meepraten. Men hoopt dus de kloof met de rest van de bevolking te verkleinen."

'Gaat niet ver genoeg'

"Er wordt hard campagne gevoerd aan beide kanten. De oppositiepartijen zijn tegen en worden beschuldigd van het verspreiden van onduidelijkheid en misinformatie", zegt Wijers.

"Volgens een recente peiling is 80 procent van de Aboriginals voor. De tegenstanders vinden dat de adviescommissie niet ver genoeg gaat, omdat die geen vetorecht heeft. Die heeft dus geen macht om echt iets te bewerkstelligen."

r1jn australie

NOS Radio 1 Journaal

Word iedere werkdag wakker met het vertrouwde NOS Radio 1 Journaal, gepresenteerd door Astrid Kersseboom. Met natuurlijk het laatste nieuws, achtergronden en de vooruitblik op de dag. Maandag t/m vrijdag van 06.00 tot 09.30 uur op NPO Radio 1.

In het weekend hoor je het NOS Radio 1 Journaal van 07.00 tot 08.30 uur, gepresenteerd door afwisselend Sander van Hoorn en Dieuwke Teertstra.

Ster advertentie
Ster advertentie