Buitenland
KRO-NCRV

'Hongkong is de frontlinie'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Hongkong is de frontlinie'

Een omstreden veiligheidswet die versneld wordt doorgevoerd gaat waarschijnlijk het einde betekenen van een vrij Hongkong. Voormalig CDA-Kamerlid Kathleen Ferrier vindt dat de EU en andere democratisch-liberale staten één agenda moeten voeren tegen het autoritaire China. "Hongkong is de frontlinie", vertelt ze in Spraakmakers.

Kathleen Ferrier en Bart Groothuis over veiligheidswet Hongkong

Deze wet, die de overheid in staat stelt 'staatsondermijnende activiteiten' zwaar strafbaar te stellen, is volgens Ferrier "de straf die mensen in Hongkong krijgen" na maanden van protesten tegen de uitleveringswet eind vorig jaar en begin dit jaar.

Moegestreden

Ferrier woonde vijf jaar in de bijzondere bestuurlijke regio, waar andere wetten en regels gelden dan in het autoritaire China. Ze staat voortdurend in contact met haar vrienden en studenten daar en heeft het gevoel dat men daar een beetje moegestreden is.

"Een goede vriendin van me, ooit de nummer twee van Hongkong, heeft haar dochter verloren en zich teruggetrokken uit het publieke leven. Daarmee gaat een belangrijke stem verloren."

Verkiezingen

China heeft haast met de veiligheidswet omdat in september nieuwe verkiezingen zijn. "China probeert dus nu al te voorkomen dat de prodemocratische krachten bij de komende verkiezingen opnieuw een grote overwinning kunnen behalen. De arrestaties en eventuele nieuwe veiligheidswetten kunnen ertoe leiden dat veel prodemocratische kandidaten zich niet langer kandidaat kunnen stellen."

Europa

Ze noemt het "ontzettend belangrijk" dat de Europese Unie en Groot-Brittannië (die wat Hongkong betreft historisch gezien een bepaalde verantwoordelijkheid heeft) de zorgen hierover uit. "Voor China is internationale reputatie heel belangrijk."

Nederland zou hier in de leiding in moeten nemen. "We zijn het achtste exportland met China, dus zeker niet klein genoeg om samenwerking te bevorderen."

Verdeel en heers

De politiek van China met Europese landen is er een van verdeel en heers. Daarom is Ferrier blij dat Merkel, die met Duitsland het komende half jaar voorzitter is van de Europese Unie, het Chinabeleid tot prioriteit heeft gebombardeerd.

Het gaat volgens Ferrier niet alleen over China en Hongkong waar geldt 'één land twee systemen', eigenlijk is het wereldwijd een probleem. Ze vindt dat de democratisch-liberale staten samen op moeten trekken tegen autoritaire staten.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie