Waarom gaat de Amerikaanse chipgigant Nvidia weer chips verkopen aan China?
- Nieuws
- Waarom gaat de Amerikaanse chipgigant Nvidia weer chips verkopen aan China?
De Amerikaanse chipgigant Nvidia gaat weer chips verkopen aan China. De export werd eerder aan banden gelegd vanwege de nationale veiligheid, maar het bedrijf gaat de aankomende maanden weer chips aan Chinese bedrijven leveren. De aankondiging volgt op een ontmoeting tussen de directeur van het chipbedrijf en de Amerikaanse president Trump vorige week in het Witte Huis. China-correspondent Gabi Verberg vertelt meer in het NOS Radio 1 Journaal.
Video niet beschikbaar
Het gaat om speciale AI-chips, vertelt Verberg: "Het zijn H20 AI chips, speciale chips voor kunstmatige intelligentie, die hele grote hoeveelheden data kunnen verwerken." De chips zijn de krachtigste die de VS nog naar China mag exporteren, maar ze zijn tegelijkertijd aanzienlijk minder krachtig dan Nvidia’s meest geavanceerde chips.
Chinese chips komen in de buurt
In april verbood Trump de export van de chips, uit angst dat het Chinese leger ermee aan de haal zou gaan. Belangrijkste reden om het nu weer toe te staan, is een economische: "Deze draai zal Nvidia naar schatting zo'n 13 tot 17 miljard opleveren, kijkend naar de bestellingen die nu al geplaatst zijn", vertelt Verberg. Op de beurs is het effect nu al terug te zien: Nvidia is 4% in waarde gestegen.
"Daarnaast voelt Nvidia de hete adem van het Chinese bedrijf Huawei in de nek", zegt Verberg. China wil minder afhankelijk worden van de Amerikaanse chips en produceert al jaren meer en meer chips. "In het geval van de AI-chips lijkt China nu in de buurt te komen." Verberg vertelt dat het voor Chinese bedrijven goed nieuws is: "Chips van Huawei zullen goedkoper zijn, de leveringszekerheid is groter en de bedrijven zijn niet meer afhankelijk van politieke spanningen tussen China en de VS."
Versoepeling handelsoorlog
Voor Nvidia zijn de Chinese ontwikkelingen een dreiging. "Het lijkt erop alsof Nvidia nu het nog kan zoveel mogelijk chips in de Chinese machines wil stoppen, om zo toch nog een tijdje Huawei af te houden", vertelt Verberg.
De chips fungeren ook als ruilmiddel in de onderhandelingen over aardmetalen. China heeft het overgrote merendeel van de verwerking van deze metalen in handen. Sinds het uitbreken van de handelsoorlog tussen de VS en China heeft China hier exportrestricties op ingevoerd. Dit heeft invloed op de productie en handel van bijvoorbeeld laptops, auto's, maar ook als het gaat om legermaterieel. "De landen houden elkaar in de houtgreep. Ze hebben elkaar veel gesproken en onderhandeld." Verberg sluit af: "Het lijkt erop alsof de eerste stappen in de versoepeling in de handelsoorlog plaatsvindt. China krijgt chips en de VS weer kritieke aardmetalen."
Download de NPO Radio 1-app
Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.