Buitenland
VPRO

Het geven van fooi is binnenkort wellicht verleden tijd in de Amerikaanse hoofdstad

foto: ANP/ Eva Marie Uzcateguifoto: ANP/ Eva Marie Uzcategui
  1. Nieuwschevron right
  2. Het geven van fooi is binnenkort wellicht verleden tijd in de Amerikaanse hoofdstad

Misschien betaal je binnenkort geen fooi meer bij het afrekenen van een kopje koffie in Washington D.C. “Het past eigenlijk in een beweging die al langer gaande is in de VS”, vertelt correspondent Casper Thomas in Bureau Buitenland.

Buitenland uitgelicht: Verenigde Staten

Fooiencultuur

In de Amerikaanse hoofdstad wordt dit jaar gestemd over een wetsvoorstel dat een eind kan maken aan de fooiencultuur in de horeca. “Horecamedewerkers vallen buiten het officiële minimumloon, met als reden dat ze toch bijverdienen met fooien”, legt de correspondent uit. “Echter bestaan er grote verschillen tussen medewerkers van een sterrenrestaurant waar politici graag komen, en iemand die tafels afruimt bij een fastfoodketen.” De initiatiefnemer van deze wet wil deze verschillen gelijktrekken en het uurloon voor de Amerikanen die werkzaam zijn in deze industrie vaststellen op 15,20 dollar, het standaard minimumloon in de stad.

Opstand

Dit past allemaal in een beweging die al wat langer gaande is in de VS volgens de correspondent. “En dat is eigenlijk een soort opstand aan de onderkant van de arbeidsmarkt”. Zo zijn vakbonden momenteel erg in trek, zelfs onder Republikeinen. Onder andere bij koffieketen Starbucks en bij internetgigant Amazon zijn medewerkers druk bezig met het vormen van zogeheten unions om betere arbeidsomstandigheden te kunnen eisen.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

'Dit moet anders'

Er waait dus een frisse wind door de VS, onder andere aangewakkerd door president Joe Biden, legt de correspondent uit. “Maar wat hier ook aan heeft bijgedragen is de pandemie. Duidelijk werd dat bijvoorbeeld het horecapersoneel écht in een kwetsbare hoek zit”, laat Thomas weten. “Er heerst nu echt een sentiment van: ik pik dit niet meer. Dit moet anders”.

Bureau Buitenland

Bureau Buitenland: internationaal nieuws, reportages en geopolitiek. Met achtergronden en opmerkelijke verhalen uit het buitenland. Dagelijks te horen tussen 13:30 en 14:00 uur, of terug te luisteren als podcast.

Ster advertentie
Ster advertentie