Buitenland
VPRO

Meneer de Uil waarschuwt Belgen dat darmkanker geen fabeltje is

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Meneer de Uil waarschuwt Belgen dat darmkanker geen fabeltje is

In België roept Meneer de Uil burgers op om darmkankertests te doen. De bekende vogel van de Fabeltjeskrant meldt dat darmkanker géén fabeltje is. En dat is hard nodig, want Belgen laten zich vaak té laat testen op deze ziekte, vertelt correspondent Annelies Bontjes in Bureau Buitenland.

Buitenland Uitgelicht: België

Het initiatief voor de oproep komt van stichting Stop Darmkanker, die meer mensen probeert te bereiken. "Te weinig Belgen laten zich nu op darmkanker testen. Niet eens de helft van de Vlamingen, en maar één tiende van de Brusselaars heeft zich op de ziekte laten testen". En dat terwijl vroegtijdige detectie de behandeling aanzienlijk kan verbeteren.

Drempels

Volgens Bontjes zijn er verschillende redenen waarom mensen de oproep voor onderzoek negeren. "In Vlaanderen ontvangen mensen een testkit thuis, maar in Brussel moeten ze de kit zelf ophalen na ontvangst van een brief," legt ze uit. "Dit zorgt voor drempels, vooral omdat niet iedereen in Brussel Nederlands of Frans spreekt, en sommigen niet bekend zijn met het zorgsysteem."

Nederlands pragmatisme

"Meneer de Uil kan daar verandering in brengen," zegt ze. Omdat de doelgroep voornamelijk bestaat uit 50-plussers, die jong waren in de tijd dat Meneer de Uil populair was. "Hoewel ik me afvraag hoeveel mensen in Brussel hem zullen kennen."

Ze wijst naar het succes van de Nederlandse aanpak, waar vijftigplussers een opvallende paarse brief met de testkit ontvangen, en bekende Nederlanders zoals André van Duin aandacht vragen voor de ziekte. "70 procent van de Nederlanders doet mee aan het bevolkingsonderzoek voor darmkanker," benadrukt ze. "Een beetje Nederlands pragmatisme zal de Belgen goed doen, dat kan levens redden."

Luister de hele aflevering: - Bureau Buitenland

Bureau Buitenland

Bureau Buitenland: internationaal nieuws, reportages en geopolitiek. Met achtergronden en opmerkelijke verhalen uit het buitenland. Dagelijks te horen tussen 13:30 en 14:00 uur, of terug te luisteren als podcast.

Ster advertentie
Ster advertentie