Buitenland
NOS

Waarom zit Rusland nog in de OVSE? 'Allerlei bureaucratische regels'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Waarom zit Rusland nog in de OVSE? 'Allerlei bureaucratische regels'

Oekraïne gaat dit jaar niet naar de bijeenkomst van de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE), omdat Rusland erbij is. Waarom werd er geen gehoor gegeven aan de oproep van twintig lidstaten om de Russen de toegang te ontzeggen? Dat vroeg het NOS Radio 1 Journaal aan Yvette Langenhuizen, die in Oekraïne werkte voor de OVSE toen Rusland binnenviel.

"De OVSE is een orgaan wat bestaat uit 57 deelnemende staten. Zowel Oekraïne als de VS als Nederland, maar ook Rusland zijn onderdeel daarvan. Ik kan me helemaal voorstellen dat dat momenteel ontzettend onwenselijk is vanuit het merendeel van de lidstaten", aldus Langenhuizen.

'Gegijzeld door Rusland'

"Rusland maakt het de OVSE heel erg moeilijk om uitgesproken te zijn en Oekraïne-gerelateerde projecten te draaien, maar de organisatie heeft manieren gevonden om op klein niveau nog wat te kunnen blijven doen. De OVSE is dus nog wel actief en doet nog steeds nuttig werk, maar wordt wel een beetje gegijzeld door Rusland."

"Wat betreft de vraag van waarom zit Rusland nog steeds in dit orgaan, ik denk dat er veel landen de afweging maken dat er nog iets opengehouden moet worden voor een eventuele dialoog. Tegelijkertijd zijn er allerlei bureaucratische regels voor het uitsluiten van een deelnemende staat", weet Langenhuizen.

'Dag na 24 februari geëvacueerd'

"Ik was vorig jaar plaatsvervangend hoofd van het team in de provincie Loehansk. We werden onder andere ingezet in bezet gebied, waar Oekraïne al sinds 2014 niet meer de controle over had. Een groot deel van mijn team was actief in Sjevjerodonetsk, een stad die inmiddels is gevallen. Daar was ik gericht op het monitoren van het conflict dat eigenlijk als jaren speelde", zegt Langenhuizen.

"De nacht van 23 op 24 februari kan ik me ontzettend goed herinneren. We waren na de speech van Poetin op de 21e al alert. We verwachtten dat er in de Donbas iets zou gaan gebeuren, dus ik sliep licht. Uiteindelijk werd ik 's ochtends heel vroeg gebeld door mijn man in Kyiv. Hij zei: het is echt begonnen. Toen de gevechten ook in de Donbas begonnen, hebben we een groot deel van de dag in een bunker doorgebracht en vervolgens zijn we de dag na de 24e geëvacueerd."

r1jn ovse

NOS Radio 1 Journaal

Word iedere werkdag wakker met het vertrouwde NOS Radio 1 Journaal, gepresenteerd door Astrid Kersseboom. Met natuurlijk het laatste nieuws, achtergronden en de vooruitblik op de dag. Maandag t/m vrijdag van 06.00 tot 09.30 uur op NPO Radio 1.

In het weekend hoor je het NOS Radio 1 Journaal van 07.00 tot 08.30 uur, gepresenteerd door afwisselend Sander van Hoorn en Dieuwke Teertstra.

Ster advertentie
Ster advertentie