Buitenland
NOS

Levchenko over de WK-kwalificatiewedstrijd Schotland - Oekraïne

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Levchenko over de WK-kwalificatiewedstrijd Schotland - Oekraïne

Voormalig profvoetballer Evgeniy Levchenko vertelt in NOS Met het Oog op Morgen over de WK-kwalificatiewedstrijd Schotland - Oekraïne die op 1 juni plaatsvindt, en over een mogelijke start van de Oekraïense voetbalcompetitie.

Voetbal in Oekraine

Is nu voetballen de juiste keuze?

Oud profvoetballer Evgeniy Levchenko vertelt. "Het nationale voetbalteam heeft een tijdje in Slowakije getraind. Die is heel fanatiek en gepassioneerd en empathisch. Hij heeft heel veel tijd gestoken in het bij elkaar brengen van spelers door min of meer een mentale strijd te winnen. De competetitie is natuurlijk een tijd gestopt, na 19 rondes. Voetballen kon niet meer. Dat was best wel lastig, want ik zou nog een wedstrijd meespelen, maar dat kon niet meer."

En hoe kijkt de buitenwereld naar het feit dat Oekraïne wil spelen? Levchenko; "Je krijgt wel verschillende geluiden. Mensen hebben het over of je wel moet voetballen tijdens tijden van oorlog. Maar als je in de geschiedenis kijkt werd er altijd gevoetbald, dus ik denk dat het de juiste beslissing is, als je ziet hoe spelers zich volledig inzetten voor het nationale team en het land, dan denk ik dat het wel noodzakelijk is om te voetballen. Het is een mooi sportief gebeuren, maar ik heb meerdere mensen gesproken die aan de frontlinie staan en die zeggen; win zoveel mogelijk eigen strijd."

Sportieve weerstand

Of de tegenpartijen Oekraïne sportieve weerstand bieden, dat is volgens Levchenko een gegeven. Ze laten het land dus niet uit medelijden winnen. Bij het songfestival zag je de gunfactor wel doorkomen. "Laten we eerlijk zijn, het songfestival is een soort circus, wat leuk is om mee te maken. Maar aan de andere kant hebben mensen gestemd om steun uit te spreken. Als je daadwerkelijk ziet hoeveel er wordt gestemd, dan is dat wel mooi." Aldus Levchenko.

"Ik heb met meerdere spelers gesproken, en dat raakt mij zeker. Ik ben best geëmotioneerd dat zij mogen spelen en ik ben heel blij dat zij mogen laten zien dat voetbal een belangrijk instrument is om mensen bij elkaar te brengen. Oekraïne is een land met heel veel trots en we willen laten zien dat we veel kunnen betekenen voor de wereld. Ik verwacht morgen een echte wedstrijd, Schotland is voor het laatst 24 jaar geleden naar het WK geweest, dus ik denk dat de Schotten absoluut willen winnen. Dus het wordt superspannend."

OOg voetbal

Ster advertentie
Ster advertentie