Buitenland
NOS

Wim Hof aangeklaagd om dood meisje (17) in VS: 'Gaat ons aan het hart'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Wim Hof aangeklaagd om dood meisje (17) in VS: 'Gaat ons aan het hart'

Wim Hof, bekend van zijn ijsbaden en ademtechnieken, is in de Verenigde Staten aansprakelijk gesteld voor de dood van een 17-jarig meisje. De vader van het meisje eist van Hof en diens bedrijf Innerfire een schadevergoeding van omgerekend bijna 60 miljoen euro. De zoon van Wim Hof, Enahm, laat weten zich geen zorgen te maken over de miljoenenclaim. "Maar het gaat ons aan het hart. Er is iemand verdronken die in verband wordt gebracht met iets wat wij naar voren brengen, daar zijn wij wel mee bezig."

Video niet beschikbaar

Uit openbare stukken blijkt dat het 17-jarige meisje bij haar vader thuis was en naar het zwembad ging. Later werd ze dood aangetroffen door haar vader. Tijdens de begrafenis zou haar moeder hebben verteld dat het meisje bezig was met de Wim Hof-methode, waarna haar vader ging zoeken op haar computer. "In 2020 had het meisje meerdere keren onze website bezocht, daarom worden we aangeklaagd voor haar dood", weet Enahm Hof, "tezamen met haar moeder trouwens, want die had haar op de Wim Hof-methode gewezen." Die methode draait om kou, ademhaling en focus/inzet. "De methode is een manier om je lichaam en geest gezond te houden", is er op de site van Wim Hof te lezen. Dat doet men onder meer met ademhalingstechnieken.

Bewusteloos

Dat er iemand is overleden, is 'best wel schokkend'. "Sinds 2015 doen we er alles aan om mensen te waarschuwen voor de gevaren: je moet niet zo lang mogelijk je adem in houden en ademhalingstechnieken doen voordat je gaat zwemmen. We zeggen expliciet dat ze dit niet moeten doen voor ze gaan zwemmen, autorijden of vliegen - en het liefst nog met een buddy. Het kan best bij het ontbijt in je eentje, maar doe het dan veilig op de grond."

De ademhalingstechnieken kunnen namelijk leiden tot bewusteloosheid. "Als je er te diep ingaat, kan het zo zijn dat de zuurstofprikkel uitblijft", legt Hof uit. "Dan doet je lichaam een shut down en val je flauw." Hij noemt de shallow water black out als voorbeeld. "Zoals je vroeger in het zwembad onder water je adem in probeerde te houden; als je dan even weg bent, weer bijkomt onder water en diep ademhaalt, verdrink je. Dat kan gewoon in ondiep water gebeuren."

Zakkenvullers en moordenaars

Op de website, YouTube en social media staat informatie over de Wim Hof-methode. "We waarschuwen met pop-ups, gesproken waarschuwingen, video's... wat kun je nog meer doen? Ik denk niet dat we nóg voorzichtiger kunnen zijn." Moet de content dan minder toegankelijk zijn? "Nee", vindt zoon Enahm. "Als wij het achter een paywall zetten, zijn we zakkenvullers. Zetten we het openbaar en waarschuwen we, zijn we moordenaars. We proberen nu te informeren en bewustwording te creëren. Mijn vader wil mensen helpen, niet weerhouden van zijn technieken doen."

Op de vraag waarom Enahm 'hier' zit, en niet zijn vader, zegt hij: "Ik wil mijn vader hiervan af houden. Hij wordt aangevallen op iets wat niet zijn intenties zijn. Dat meisje heeft geen cursus bij mijn vader gedaan, ze heeft iets gelezen op onze website. Daar ben ik verantwoordelijk voor. Die site draagt het gedachtegoed van mijn vader uit, maar ik zorg ervoor dat mensen dat thuis veilig kunnen doen. Dat is mijn verantwoordelijkheid en niet de zijne.

Enahm Hof laat weten dat er inmiddels een Amerikaanse advocaat is ingeschakeld.

Abonneer je op onze wekelijkse nieuwsbrief!

Elke zaterdag het beste van NPO Radio 1 in jouw mailbox.

Meld je hier aan

Ster advertentie
Ster advertentie