Buitenland
NOS

Hoe staat Rusland ervoor in de oorlog?

foto: AFPfoto: AFP
  1. Nieuwschevron right
  2. Hoe staat Rusland ervoor in de oorlog?

Oekraïne erkent dat het tegenoffensief is begonnen. Het land krijgt de beschikking over gevechtsvliegtuigen van het westen en begint met het trainen van Oekraïense vliegers. Frans Osinga, hoogleraar Oorlogsstudies vertelt hoe Rusland ervoor staat in de oorlog in NOS Met het Oog op Morgen.

Hoe staat Rusland ervoor in de oorlog?

Slagveld

Hoe de frontlinie in de oorlog tussen Oekraïne en Rusland eruit ziet weet niemand precies, vertelde Osinga. "We moeten afgaan op de informatie die we van Oekraïners krijgen. We weten dat het slagveld duizend kilometer lang is en Oekraïne op verschillende plekken aanvallen uitvoert. Oekraïne is stelselmatig loopgraven aan het zuiveren van Russische soldaten. Tijdens het uitkammen van het Russische front zoeken ze ook naar de zwakke plekken van de Russische verdediging."

Oekraïne hield zich bezig met het voorbereiden van het tegenoffensief, maar geeft niet aan waar het tegenoffensief is begonnen. "Honderden pantservoertuigen en een paar honderd tanks staan klaar. Maar waar ze deze hoofdaanval gaan uitvoeren laten ze wijselijk in het midden", aldus Osinga.

Kleine aanvallen

En hoe de Russen het doen? "Ondanks de enorme overmacht van troepen in de winter voor Rusland zijn ze niet in staat geweest om heel veel terrein te winnen. Dan zie je langzaam dat Rusland steeds meer de verdediging kiest, maar nog steeds kleine aanvallen uitvoert."

Wel winnen de Russen veel terrein op gebied van elektronische oorlogsvoering. "Op de achtergrond zie je dat de Russen heel slim bezig zijn. Ze zijn in staat om met elektronische oorlogsvoering Oekraïense drones uit te schakelen. De Oekraïners zijn daardoor al tienduizenden drones verloren", eindigt Osinga.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie