Buitenland
NOS

'Gevaarlijke orkaan' Idalia aan land in Florida

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Gevaarlijke orkaan' Idalia aan land in Florida

De orkaan Idalia trekt over de VS en is inmiddels een tropische storm geworden. Miljoenen mensen zijn geëvacueerd of moesten schuilen voor het natuurgeweld. De orkaan kwam aan land bij de zogeheten "Big Bend" van Florida, vlakbij waar hij werd verwacht. NOS-correspondent Rudy Bouma vertelde erover in het Radio 1 Journaal.

Video niet beschikbaar

Idalia was een orkaan die veel sneller dan normaal aan kracht won. Volgens de Amerikaanse president Biden is de orkaan een van de aanwijzingen van de klimaatverandering. Lokale autoriteiten meldden overstromingen op verschillende plekken langs de westkust van Florida. Er zitten nu ruim 280.000 mensen zonder stroom. Gouverneur DeSantis heeft de inwoners opgeroepen binnen te blijven en ook na de storm voorzichtig te blijven. Hij waarschuwt inwoners om niet door overstroomde straten te rijden en eventuele losgekomen hoogspanningskabels niet aan te raken.

Zwaarste stroom in jaren

"Dit is de zwaarste stroom die hier in 100 jaar aan land kwam. In de stad Cedar Key zijn er veel vernielde gebouwen en is de kust nog steeds bedreigd", vertelt de correspondent. Florida wordt vaker getroffen door orkanen, maar het is de eerste keer dat regio Big Bend door een storm geraakt wordt.

Inwoners zijn opgeroepen om hoger gelegen gebieden op te zoeken. Op sommige plaatsen zijn mensen verplicht geëvacueerd. Idalia heeft maandag en dinsdag al tot veel overlast gezorgd op Cuba. In een korte tijd viel tot wel 10 centimeter regen, waardoor verschillende gebieden onder water staan. Volgens de Amerikaanse weerdienst NOAA zou dit orkaanseizoen drukker zijn dan verwacht. Dit heeft te maken met de extreem hoge temperatuur van het oceaanwater. Het orkaanseizoen loopt tot eind november, maar meestal wordt de piek van het aantal orkanen in augustus en september bereikt.

Orkaan

Wat is NPO Radio 1 Luistert naar jou?

Welke thema’s en onderwerpen vind jij belangrijk? Welke verhalen moeten meer aandacht krijgen op NPO Radio 1?

Via nporadio1.nl/luistertnaarjou kun je ons laten weten wat er speelt in jouw omgeving en wat meer aandacht verdient op onze zender: van structurele problemen tot creatieve oplossingen, NPO Radio 1 Luistert naar jou.

Ster advertentie
Ster advertentie