Binnenland
NOS

Orkaan Irma bereikt Caribisch gebied, Bahama's ontruimd

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Orkaan Irma bereikt Caribisch gebied, Bahama's ontruimd

Orkaan Irma heeft het Caribisch gebied bereikt. De tropische cycloon komt in de loop van de ochtend aan land bij het eiland Barbuda.

De eilanden die in het pad van Irma liggen, zetten zich schrap. Op Sint Maarten hebben de eerste mensen zich al gemeld bij de schuilplaatsen die zijn ingericht voor deorkaan.

"Irma zal Sint Maarten vol raken."

Irma is inmiddels uitgegroeid tot een orkaan in de vijfde en zwaarste categorie, met windsnelheden van bijna 300 kilometer per uur.

Tegen 15.30 uur Nederlandse tijd raast de orkaan over Sint Maarten en Anguilla. De eilanden Saba en Sint Eustatius zullen, met windsnelheden van ongeveer 120 kilometer per uur, veel minder last hebben van de orkaan.

Bahamas

De Bahamaanse regering heeft opdracht gegeven om enkele zuidelijke eilanden te laten ontruimen. Bewoners van Mayaguana, Inagua, Crooked Island, Acklins, Long Cay en Ragged Island worden in de loop van woensdag overgebracht naar het noordelijke eiland New Providence.

Irma zal verder waarschijnlijk Puerto Rico, de Dominicaanse Republiek, Haïti en Cuba treffen. Mogelijk trekt de orkaan daarna naar Florida. Gouverneur Rick Scott heeft inwoners van de Amerikaanse staat opgeroepen noodmaatregelen te treffen.

Ster advertentie
Ster advertentie