Binnenland

Orkaan Irma zet koers naar Florida

foto: NOSfoto: NOS
  1. Nieuwschevron right
  2. Orkaan Irma zet koers naar Florida

De verwoestende orkaan Irma zet nu koers naar Florida, na huis te hebben gehouden op de Bovenwindse Eilanden en Cuba. Het oog van de orkaan zal zoals het er nu uitziet tussen 13.00 uur en 14.00 uur over Key West trekken, een eiland ten zuidwesten van de Amerikaanse staat.

Op Key West zijn al windstoten gemeten met orkaankracht. Ook staat het water 60 centimeter hoger dan normaal. De Amerikaanse weerdienst waarschuwt bewoners om onmiddellijk een schuilplaats te zoeken. "De ergste wind komt nog", staat op Twitter.

Op Cuba was Irma afgezwakt tot categorie 3, maar boven het warme water van de Straat van Florida werd de orkaan er weer een van de vierde categorie. De Amerikaanse orkaandienst NHC heeft windsnelheden gemeten van 210 kilometer per uur.

Irma zal naar verwachting vanavond de westkust van Florida bereiken. Het oog van de orkaan, waar de meeste ravage wordt aangericht, kan in de nacht van zondag op maandag grote steden als Cape Coral, Tampa en Saint Petersburg vol raken.

'Evacueer en waag niet je leven'

De gouverneur van de staat heeft meer dan zes miljoen mensen opgeroepen om hun huis te verlaten. Tienduizenden mensen hebben hun toevlucht gezocht bij opvanglocaties.
Ook president Trump zei inwoners weg te gaan uit de verwachte baan van Irma. "Maak je geen zorgen over je bezittingen, ga gewoon weg", zei hij. "Eigendommen zijn te vervangen, levens niet."
Grote delen van Florida lopen door de harde wind en hevige regenval gevaar op overstromingen. Ook is al bij honderdduizenden huizen de stroom uitgevallen.
Ster advertentie
Ster advertentie