Buitenland
NOS

Nederlandse evacués uit Kabul geland op Schiphol

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Nederlandse evacués uit Kabul geland op Schiphol

Het vliegtuig met 35 Nederlandse evacués uit de Afghaanse hoofdstad Kabul is aangekomen in Amsterdam. Het C-17-transportvliegtuig landde gisteravond even voor 23.00 uur op luchthaven Schiphol. Daarmee staat het totaal aantal Nederlanders dat is teruggehaald uit Afghanistan op ongeveer vijftig, laat het ministerie van Buitenlandse Zaken weten. In het toestel zaten ook zestien Belgen, twee Duitsers en twee Britten. Voor hen is in Amsterdam een slaapplaats beschikbaar. Verder is er medische en psychische hulp voor evacués die dat nodig hebben.

Nieuwe ambassadeteam

Morgen staan meer evacuatievluchten gepland, meldt het ministerie van Buitenlandse Zaken. Om hoeveel vluchten het gaat is niet bekend. Afgelopen dag zei kolonel Peter Tankink dat het ministerie van Defensie de komende tijd zo'n drie keer per dag mensen uit Kabul wil evacueren. Hij is verantwoordelijk voor de coördinatie van de evacuaties.

Het is de bedoeling dat de evacués vanuit Afghanistan vliegen naar een land daar in de regio. Vanaf daar worden ze met een groter toestel naar Nederland vervoerd.

Najib Poyan wil heel graag mee op een van de volgende vluchten, en vertelt zijn verhaal in het NOS Radio 1 Journaal. Volgens hem gebruiken Afghaanse en Amerikaanse militairen geweld om de menigte in bedwang te houden: "Naast een klein kind van drie jaar wordt in de lucht geschoten. Je wordt geslagen, teruggeduwd. We hebben het opgegeven en zijn weer naar huis gegaan."

Poyan heeft besloten om af te wachten, en niet meer naar het vliegveld te gaan. "Ik heb het opgegeven, ik ga niks meer doen. Wat ik gister meegemaakt heb, de geluidsbommen, de chaos, wil ik nooit meer. Ik heb twee kinderen die in Nederland geboren zijn, zij hebben nooit zoiets meegemaakt. Als de Nederlandse regering moeite doet om ons op een andere manier terug te halen, dan horen we het wel."

Kazerne Zoutkamp

De verwachting is dat er de komende tijd 166 Afghanen naar Nederland komen die in hun thuisland voor de Nederlandse regering hebben gewerkt, zoals tolken. Ook hun gezinnen komen mee. Voor de Afghanen is in de Groningse plaats Zoutkamp een kazerne ingericht.

Opvangorganisatie COA zegt dat er plek is voor 540 mensen. Iedereen moet bij aankomst tien dagen in quarantaine. Dat betekent dat ze niet van het kazerneterrein af mogen.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie