Binnenland

Commandant roept militairen die dienden in Afghanistan op elkaar te steunen

AVROTROS
foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Commandant roept militairen die dienden in Afghanistan op elkaar te steunen

Nu de Taliban Afghanistan heeft ingenomen heerst er onrust bij Nederlandse veteranen en militairen die eerder actief waren in Afghanistan. Gisteravond plaatste Commandant Landstrijdkrachten Martin Wijnen een videoboodschap op Facebook waarin hij oproept elkaar op te zoeken.

De reden om de oproep te plaatsen is dat hij merkte dat er enorm veel discussie over was in de organisatie. “We zijn natuurlijk 20 jaar actief geweest in Afghanistan. Dat is niet één generatie, maar twee à drie militaire generaties die daar actief waren.”

'Praat erover'

Wat generaal Wijnen merkte is dat er veel verschillende reacties waren. “Ik vond dat ik als commandant van de landmacht daar een statement over moest maken. Met name door op te roepen wat we eigenlijk wel kennen binnen de organisatie: het wij boven het ik stellen. Ik zag al heel veel initiatieven om elkaar op te zoeken. Ik heb er nog eens extra de nadruk op gelegd. Praat erover, wat je ervan vindt.”

Defensie heeft een breed netwerk van veteranenzorg. “We hebben ooit de veteranenwet aangenomen zien worden voor de erkenning en de waardering van veteranen, dus er ligt een eerstelijns en tweedelijns zorg. Er is een veteranenloket, ook voor mensen die niet meer bij defensie werken."

Buddysysteem

"Maar belangrijker voor de eigen organisatie vind ik het buddysysteem. Een soort nuldelijnszorg kameraden om je kameraden in de gaten te houden. Dat doen we in de missie, maar ook na de missie. Dat is de kern van de organisatie en daar heb ik een appèl op gedaan. Praat met elkaar, kijk naar elkaar om en heb het erover. En als je het niet goed weet te plaatsen, zoek hulp.”

Het is nog vroeg om aan reflectie te doen, zegt generaal Wijnen. “Wat we zien is dat er met het vertrek een vacuüm is ontstaan en dat de Taliban daar genadeloos gebruik van heeft gemaakt. Dat zijn de feiten. Dat roept vragen op. Hoe lang moet je dan blijven? Dat moeten we over een tijdje nog eens beschouwen."

'Voor Afghanen een drama'

"Maar belangrijk om te noemen is dat het voor de Afghanen werkelijk een drama is. Het is goed dat we aandacht hebben voor onze eigen mensen, de politiek en reflectie."

"Als het puntje bij paaltje komt, en dat weet ik uit ervaring, wil de gemiddelde Afghaan hetzelfde als de gemiddelde Nederlander: in vrede en vrijheid leven. Ook de gemiddelde Afghaan wil dat zijn kind het beter heeft dan hijzelf en daar is nu wel drastisch een streep door gezet.”

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie