Buitenland
NOS

Hoe evacueer je Nederlanders uit gevaarlijke gebieden?

foto: AFPfoto: AFP
  1. Nieuwschevron right
  2. Hoe evacueer je Nederlanders uit gevaarlijke gebieden?

Demissionair minister Kaag van Buitenlandse Zaken zegt op Twitter dat de eerste Nederlanders op twee evacuatievluchten uit Kabul zijn vertrokken. Iemand die ervaring heeft met zulke operaties is Daan Brink, een oud-militair die hier met zijn eigen bedrijf in gespecialiseerd is. Brink was dinsdagavond te gast in NOS Met het Oog op Morgen.

Zwart-wit scenario op vliegveld

Het is onduidelijk of het bericht van Kaag betekent dat deze Nederlanders aan boord van een door Nederland gecharterd toestel zitten of dat ze door anderen zijn meegenomen. "We werken met onze bondgenoten hard aan nieuwe vluchten om evacuaties in de komende tijd mogelijk te maken", schrijft Kaag op Twitter. Hoeveel Nederlanders nu zijn vertrokken met de door Kaag genoemde twee vluchten is onduidelijk. Frankrijk meldt dat op een Franse nachtelijke vlucht van Kabul naar Abu Dhabi vier Nederlanders zaten.

Overigens zijn Nederlandse medewerkers van de ambassade al eerder geëvacueerd; zij worden vervangen door een ander team, dat gisteren vanuit Nederland onderweg ging. Hoe het kan dat de evacuatie vandaag pas op gang komt, is onduidelijk, maar Brink heeft een vermoeden, vertelt hij in de uitzending. "Vanuit hier is het moeilijk te zeggen wat er mis is gegaan, maar ik heb het idee dat er de afgelopen dagen hard is gewerkt door Amerikanen om het vliegveld te beheersen. Daarvoor moeten zo veel mogelijk mensen zonder autoriteit het vliegveld af, zodat dit er later weer meer kan worden. Ik denk dat daar een soort zwart-wit keuze is gemaakt, en er geen uitzonderingen werden gemaakt."

Exceptionele situatie

Nu.nl schrijft dat het niet iedereen is gelukt om tot het vliegveld door te dringen. Drie families van Nederlandse Afghanen liepen vast in de chaos rond het vliegveld. Ook werd er geschoten. Ze zijn daarop naar de stad teruggekeerd. Eerder vandaag hadden ze van de Nederlandse overheid een oproep gekregen om naar het vliegveld te gaan.

"Deze situatie is wel exceptioneel," vertelt Brink, "Normaliter is het zo dat je ver van tevoren ziet aankomen dat de situatie in een land gaat verslechteren. Bepaalde indicatoren kunnen worden gekoppeld aan een bepaald niveau van dreiging. Die indicatoren kunnen bijvoorbeeld zijn dat de schappen in supermarkten leeg zijn, of er lange rijen bij tankstations staan," In Afghanistan ging dit erg snel, zegt hij: "In Afghanistan zag je bijvoorbeeld een implosie van bestuur in de periferie van het land. Als er geen duidelijke structuur meer is, gaat zo'n indicator heel snel omhoog, en zal dat snel overslaan naar de steden."

Hoe evacueer je Nederlanders uit een gevaarlijk gebied?

Ster advertentie
Ster advertentie