Buitenland
NOS

Bosbranden in Canada: 'We houden ons hart vast'

foto: AFP
  1. Nieuwschevron right
  2. Bosbranden in Canada: 'We houden ons hart vast'

In Canada worden militairen ingezet om te helpen bij het bestrijden van de vele bosbranden in de provincie British Columbia. Het leger zal vliegtuigen en 350 militairen sturen om de brandweer te ondersteunen. Door een extreme hittegolf en droogte neemt de kans op meer natuurbranden dit weekend toe. Het dorp Lytton, waar een nationaal hitterecord van bijna 50 graden werd gemeten deze week, is door zo'n brand verwoest. Inmiddels woedt er op meer dan honderd plaatsen brand.

Een dramatische toestand

De Nederlandse klimaatjournalist Bernice Notenboom woont in British Columbia en sprak in het NOS Radio 1 Journaal over een dramatische toestand. “Het is niet vol te houden. Ik heb dit op deze schaal nooit eerder meegemaakt”, zegt ze. De journalist woont in een ski-plaatsje dat is omringd door bomen. “Dus we houden ons hart vast.”

Notenboom zit vooral binnen. Vanwege de temperaturen van boven de 40 graden en de rookoverlast is het buiten niet uit te houden.

'Canada is een en al bos, woestenij en wildernis'

Het is de vraag of de inzet van het leger veel oplost, want veel branden woeden op onbegaanbaar terrein. “Canada is een en al bos, woestenij en wildernis. Er zijn veel bergen en het terrein is onbegaanbaar. Het gevaar is dat er maar enkele branden bestreden zullen worden, maar dat ze de rest zullen laten branden. Ze komen er gewoon niet bij”, zegt Notenboom.

Voor de komende periode verwacht ze meer problemen. “Normaal gesproken zien we dit in september, eind augustus. Het is nu juli. Dus we hebben angst voor wat er nog gaat komen.”

Ster advertentie
Ster advertentie