Wetenschap & Techniek
NTR

Europese droogtes waren in 2000 jaar niet zo ernstig

foto: pixabayfoto: pixabay
  1. Nieuwschevron right
  2. Europese droogtes waren in 2000 jaar niet zo ernstig

De droge perioden in Europa in de afgelopen jaren waren ernstiger dan in enige andere periode in de afgelopen tweeduizend jaar. Dat blijkt uit een analyse van de groeiringen van eiken in centraal-Europa.

Het onderzoek, gepubliceerd in Nature Geoscience, had als doel licht te schijnen op de extreem droge perioden die zich de afgelopen twee decennia voordeden in Europa. Daartoe namen ze 27.080 groeiringen onder de loep van in totaal 147 eiken, zowel levende, als historische, gefossiliseerde bomen. De oudste van die bomen stamde uit 75 voor Christus.

In het bijzonder keken ze daarbij naar de samenstelling van zuurstof- en koolstofisotopen. Die samenstelling verandert namelijk als de bomen worden blootgesteld aan hitte- of droogtestress. Zo kun je heel precies per jaar bekijken met welke omstandigheden de bomen te maken hadden.

Terugkijken in de tijd

Op die manier vonden de onderzoekers niet alleen de droogtes uit de jaren 40, 590, 950 en 1510 terug in de ringen, maar ook de natte perioden rond 200, 720 en 1100. Maar dat viel allemaal in het niet bij de droogtes die Europa sinds 2015 teisteren. Die vinden hun gelijke niet enige andere periode in de afgelopen 2110 jaar.

Hoewel het zoeken naar de oorzaak daarvan geen onderdeel uitmaakte van deze studie, wijzen de onderzoekers naar de door de mens veroorzaakte klimaatverandering als oorzaak, en de daarmee samenhangende verandering in de straalstroom in de zomer. De straalstroom is een zeer sterke wind op 9 tot 10 kilometer hoogte, die een grote invloed heeft op het weer.

Gerelateerd:

Bomenonderzoeker Bas Lerink

Extreme droogte, hittegolven, zware regenbuien, grote temperatuurwisselingen: bijna elk jaar sneuvelt er wel een hitte- of neerslagrecord. Hoe komt het dat ons weer steeds extremer wordt? NPO Kennis legt het uit.

NPO Radio 1 houdt je dagelijks op de hoogte over de laatste ontwikkelingen in de wetenschap

Iedere werkdag van 02.00 tot 04.00 uur in Focus
En wanneer je maar wil in podcast Focus Wetenschap
Dagelijks tussen 17.00 en 18.30 uur in Nieuws en Co

Ster advertentie
Ster advertentie