Naar homepage
Binnenland

Steeds meer hittegolven: zo bereid je je optimaal voor op extremen
AVROTROS

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Steeds meer hittegolven: zo bereid je je optimaal voor op extremen

'Hoe ga je om met warmte?' is de meest gestelde vraag van de afgelopen week. Als iemand het antwoord weet is het commandant van het Korps Mariniers Jeff Mac Mootry. De mariniers doen frequent trainingen in extreem warme gebieden. Hij vertelt in Humberto hoe je je optimaal kunt voorbereiden.

Commandant Jeff Mac Mootry is geen onbekende voor Humberto Tan. Op uitnodiging ging Tan eerder al eens mee met Mootry op training in de kou.

Niet stoer doen

De drills in de hitte vinden plaatsen in Belize. "We zijn wereldwijd inzetbaar, met een hele korte reactietijd. Het gaat bij ons om overleven, bewegen en vechten. En de natuur straft ons meedogenloos af. Wat dan belangrijk is, is een goede conditie en een juiste attitude. Maar ook respect voor de natuur. Die kan van alles aanrichten", zegt Mootry.

Wat voor ons als burgers eigenlijk het belangrijkst is: doe niet stoer. Humberto kent dat van zijn training in de kou: zodra ik iets had of voelde, hoe klein ook, moest ik het meteen aangeven. "Ja, dat is echt belangrijk. Het grootste risico in extreme omstandigheden is ons eigen gedrag", reageert commandant Mootry.

Activiteiten aanpassen

Wat verder heel belangrijk is, is dat je je activiteiten aanpast op de hitte. "Maak je niet drukker dan nodig. Zorg er voor dat je genoeg drinkt en op tijd verkoeling hebt. En let dus op elkaar. Verder draag je loszittende kleding van de juiste stof, zoals katoen of linnen."

Het zijn bijna allemaal open deuren, maar daarom niet onbelangrijk. "Defensie heeft de laatste tijd veel problemen met hitteletsel. Dat betekent dat je lichaam de hitte niet meer kan afvoeren. En vitale delen van het lichaam stoppen er dan mee en dat kan verkeerd aflopen", vertelt Mootry. "Dus we hebben er echt heel erg veel aandacht voor. Zo trainen we ook in Zuid-Californië, waar de temperatuur dan ongeveer 40 graden is."

Humberto

Elke vrijdag luister je tussen 14.00 en 16.00 uur naar Humberto Tan op NPO Radio 1. Met zijn programma Humberto luidt hij het weekend in en gaat hij op zoek naar de diepere lagen bij het nieuws. Natuurlijk is er ook aandacht voor muziek, sport en cultuur.

Ster advertentie
Ster advertentie