Buitenland
VPRO

Zuid-Afrikaanse IC’s vol met jonge mensen: 'Een schril contrast met hier'

foto: Emmanuel Croset / AFPfoto: Emmanuel Croset / AFP
  1. Nieuwschevron right
  2. Zuid-Afrikaanse IC’s vol met jonge mensen: 'Een schril contrast met hier'

Hier voelt het misschien al een beetje alsof we corona achter de rug hebben, maar in Zuid-Afrika is dat heel anders. Bram Vermeulen, correspondent Zuid-Afrika, is even in Nederland. Hij verbaast zich dat we alweer losjes omgaan met het virus. ''Het is nogal een schril contrast. Hier hebben we de eerste 'mondkapjes-loze dagen' alweer gehad, terwijl daar de ziekenhuizen propvol liggen'', vertelt Vermeulen in Frontlinie.

Frontlinie: derde coronagolf treft Zuid-Afrika

Jonge mensen op IC's

Opvallend is dat in Zuid-Afrika het virus nu met name jongen mensen treft, zegt Vermeulen. ''Twintigers en vroege dertigers liggen daar nu op de intensive cares.'' Hij denkt dat het met name ligt aan de opkomst van een nieuwere variant van het virus. ''Het land is getroffen door de Deltavariant, die we ook in India al hebben zien toeslaan.'' En die zorgt volgens hem voor nog grotere problemen dan de vorige 'Zuid-Afrikaanse variant' die in het land huishield. ''Dat waren toen nog veertigers. De slachtoffers worden nu steeds jonger en het virus wordt steeds besmettelijker.'' Gedacht wordt dat de Deltavariant tot wel 60 procent besmettelijker is dan het originele virus.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Derde golf

Niet alleen in Gauteng, de provincie waar de grote steden Johannesburg en Pretoria in liggen, heeft er last van. Het virus verspreidt zich nu razendsnel door het land. ''Het laatste nieuws is dat je nu in de West-Kaap ook ineens een enorme toename ziet.'' En dus is er paniek, vertelt Vermeulen, die zelf in Kaapstad woont. ''Nu zie je dat na maandenlang eigenlijk een redelijk normaal leven geleid te hebben, we weer teruggaan in een lockdown. De restaurants en winkels gaan weer dicht.

Daarbij heeft deze derde golf in Zuid-Afrika ook grote gevolgen voor de zorg. ''Eigenlijk zijn we de eerste twee golven redelijk goed doorgekomen, maar nu zegt de minister van Volksgezondheid voor het eerst dat er te weinig ziekenhuisbedden en dokters zijn.'' Bovendien is er een groot tekort aan vaccins. Volgens Vermeulen ligt dat onder andere aan de problemen in India. ''De vaccins voor de arme landen zouden in India worden geproduceerd. Die hebben in maart als de wiedeweerga alle export moeten stilleggen omdat het daar zo slecht ging.'' Met als gevolg dat Afrika maar heel weinig vaccins krijgt. ''In het hele continent met meer dan een miljard inwoners, zijn maar vijftien miljoen mensen gevaccineerd.''

Bureau Buitenland

Bureau Buitenland: internationaal nieuws, reportages en geopolitiek. Met achtergronden en opmerkelijke verhalen uit het buitenland. Dagelijks te horen tussen 13:30 en 14:00 uur, of terug te luisteren als podcast.

Ster advertentie
Ster advertentie