Buitenland
VPRO

In Rusland zit de gezondheidszorg zélf in de lappenmand

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. In Rusland zit de gezondheidszorg zélf in de lappenmand

De Russische gezondheidszorg is op sterven na de dood. Daardoor is het slecht gesteld met het welzijn van de gemiddelde Rus: de levensverwachting in het land is laag en het sterftecijfer is vergelijkbaar met een land als de Centraal Afrikaanse Republiek. Ook medicijnen zijn voor een groot deel van de Russen onbetaalbaar geworden.

Russische gezondheidszorg zelf in de lappenmand

Olga Frantova was jarenlang arts in Rusland, maar werkt nu al enkele jaren in Nederland. Ze is te gast in Bureau Buitenland. Ze heeft nog vaak contact met vrienden en collega’s die werken in Russische ziekenhuizen. “Ze klagen vooral over de werkdruk en de faciliteiten”, vertelt Frantova. “De salarissen liggen erg laag en er is enorm weinig waardering voor artsen.”

De kloof tussen arm en rijk

Volgens Frantova zijn er meerdere oorzaken voor de slechte gezondheidszorg in Rusland. “Bij overheidsziekenhuizen zijn artsen bijna allemaal boven de zestig. Jongeren willen geen arts worden, omdat de salarissen erg laag zijn.” De mensen die wél besluiten arts te worden, kiezen vooral voor private ziekenhuizen, een groot probleem volgens Frantova. “Het is voor patiënten erg duur om je bij zo’n ziekenhuis te laten behandelen. Het overgrote deel van de Russen kan dat niet betalen.”

De omstandigheden in private ziekenhuizen zijn een stuk beter. “Je krijgt er eigenlijk net als in Nederland vaak een eigen kamer, de gebouwen zijn beter onderhouden. In overheidsziekenhuizen lig je als patiënt met veel meer mensen op een zaal en zijn er vaak niet eens gordijnen om jezelf af te schermen.”

Waar zijn de ziekenhuizen?

In Rusland gaat iemand met klachten eerst langs een buurtarts, vergelijkbaar met een huisarts in Nederland. Toch zijn er grote verschillen tussen de twee landen, vertelt Frantova. “In Nederland heeft een huisarts ongeveer duizend patiënten. In Rusland is dat vaak wel twintigduizend. Het wordt niet voor niets een ‘buurtarts’ genoemd.” Ook is een buurtarts veel lager opgeleid volgens Frantova. “Meestal krijgen ze alleen een korte cursus.”

Het overgrote deel van de mensen wordt daarom door buurartsen snel doorverwezen naar specialisten, al is dat volgens Frantova wel aan het veranderen. “Er wordt geprobeerd om het westerse model over te nemen, waar een buurtarts steeds meer zelf doet.” Het gevolg daarvan is wel dat het aantal ziekenhuizen in Rusland snel daalt. Sinds Poetin in 2000 aan de macht kwam, is het aantal ziekenhuizen maar liefst gehalveerd.

Meer verhalen over en uit het buitenland?

In VPRO's Bureau Buitenland zijn dagelijks tussen 19.00 en 19.30 uur diverse, diepgravende en verrassende geluiden over en uit het buitenland. Luister hier alle afleveringen.

Ster advertentie
Ster advertentie