Buitenland
KRO-NCRV

Op bedevaart: 'Na Mekka ligt de nadruk meer op liefde dan op de regels'

foto: Kro-ncrv
  1. Nieuwschevron right
  2. Op bedevaart: 'Na Mekka ligt de nadruk meer op liefde dan op de regels'

Het is misschien wel de belangrijkste gebeurtenis uit het leven van een moslim: de hadj. De bedevaart naar Mekka die iedere moslim tenminste één keer in zijn leven moet maken. Maandag reizen miljoenen gelovigen weer af. En die komen vaak heel anders terug, zegt presentator Karim Amghar bij Spraakmakers.

Rechten en plichten

Na het doen van de hadj staat moslims vaak anders in het leven. "Wat me opvalt is dat mensen voordat ze gaan erg gefocust zijn op de regels en de plichten. Nadat ze de hadj hebben gedaan, komen mensen veel dichterbij die kern van liefde en spiritualiteit", zegt docent en NTR-presentator Amghar.

In 2019 ging hij zelf op bedevaart naar Mekka. Hij deed de verkleinde variant, die 'oemrah' heet. Ook hij merkte dat bij thuiskomst de focus op de regels en plichten van de islam, meer naar de achtergrond verschoven. "De regels werden meer dienstbaar aan het liefdecomponent van de islam en het zorgen voor elkaar."

Zorgen voor elkaar

Jaarlijks reizen zo’n 2,5 miljoen pelgrims van over de hele wereld naar de heilige steden Medina en Mekka in Saudi-Arabië. "Je maakt die reis met mensen die het veel minder breed hebben dan jij, maar veel dankbaarder zijn. Die zien de islam meer als een soort brug tussen de dingen die wel goed gaan en niet goed gaan", zegt Amghar.

Omdat iedereen tijdens de hadj hetzelfde gekleed is, vallen alle rangen en standen weg. Je weet dus niet of je met een accountant praat of met iemand die iedere dag moet bedelen voor zijn eten. "Een man zei in gebrekkig Engels: God vraagt je ook wat je gedaan hebt met je welvaart en je gezondheid om de wereld te verbeteren. Dat vind ik mooi."

Dure reis

Toch is het niet voor iedere moslims vanzelfsprekend om de hadj te doen. Naast de loting (voor grote moslimlanden geldt een loting om mee te mogen) is het voor veel mensen gewoonweg te duur om naar Mekka te gaan. Inmiddels kosten de bedevaartreizen rond de 12.000 euro.

"Er zijn mensen die hun hele leven keihard werken om de rekeningen te betalen en die kunnen dan niet gaan", zegt Amghar. "Dat vind ik een hele slechte zaak." De vercommercialisering van de hadj levert dan ook een interne worsteling op bij hem. "Van die 12.000 euro zou ik ook gewoon arme mensen kunnen helpen."

Mis niets met de nieuwsbrief van Spraakmakers

Spraakmakers maken we mét jou als luisteraar. En om jou zoveel mogelijk bij ons programma te betrekken, versturen we een dagelijkse nieuwsbrief. Hierin vind je de stelling van de dag, de onderwerpen in de uitzending en een interessant artikel dat zeker het lezen waard is. Zo kun je gemakkelijk meepraten en mis je nooit meer iets!

Meld je hier aan.

Ster advertentie
Ster advertentie