Buitenland
NOS

Alleen op missie in Burundi: 'Ik zei meteen ja!'

foto: AFPfoto: AFP
  1. Nieuwschevron right
  2. Alleen op missie in Burundi: 'Ik zei meteen ja!'

Meestal zitten militairen in grote getalen met elkaar op dezelfde plek met dezelfde missie, maar soms moet een militair alleen opereren in het buitenland. Luitenant-kolonel Robbert Dankers werd in 2014 in zijn eentje naar Burundi uitgezonden. Hoe dat was, vertelt hij in het NOS-programma Met het Oog op Morgen.

“Ik was toe aan een nieuwe uitdaging, een nieuwe omgeving.” Dankers werd eerder uitgezonden naar Bosnië en Afghanistan, maar doet al een aantal jaar militair kantoorwerk als de kans op een solomissie naar Burundi zich voordoet. “Ik zei meteen ja.”

In het Afrikaanse land werkte hij als strategisch adviseur en hielp hij een team van vijftien Burundese officieren met allerlei projecten. “In het projectteam waar ik werkte, merkte je weinig van etnische verschillen.” Het land kent net als Rwanda meerdere etnische groepen.

Onrust

Toch ging de periode niet geheel zonder slag of stoot voorbij. In 2015 wordt een staatsgreep door het leger gepleegd. “De militaire training van de academie heeft me geholpen,” zegt Dankers. “Ik had al geoefend met kogels die over je heen vliegen, dus toen er een nacht op 600 meter van mijn huis onophoudelijk geschoten werd, voelde ik geen angst.”

Bij terugkomst in Nederland werd hij uitgenodigd voor de nationale Veteranendag in Den Haag. “Ik dacht eerst: man, ik ben net terug. Maar toen ik er eenmaal was, en al die mensen applaudisseerden… Dat gaf me wel kippenvel.”

Dankers zou het prima vinden om nog een keer solo uitgezonden te worden. Hij vindt de afwisseling van het militaire werk prettig. “Mijn motto is: het kan net zo goed anders.”

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie